Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branio izricanje kazne

Putin o Hodorkovskom: Lopov mora biti u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin branio je izricanje zatvorske kazne bivšem ruskom tajkunu Mihailu Hodorkovskom, rekavši otvoreno da 'lopov mora biti u zatvoru'.

Dok Hodorkovski čeka presudu u drugom suđenju koje bi ga u zatvoru moglo zadržati još šest godina kad sadašnja osuda istekne 2011., Putin je, kako se čini, naznačio da bivši čelnik naftne tvrtke JUKOS-a ne može očekivati oslobođenje.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin nakon brojnih snimki Kremlj komentirao tvrdnje o Putinovu dvojniku: "Mi koji s njim radimo teško ga možemo pratiti" Vladimir Putin na sastanku u Moskvi Plan od 12 točaka Zbog ovoga će Putinu pasti mrak na oči: Ukrajinski dužnosnik objavio što Kijev planira nakon povratka Krima

'Lopov mora biti u zatvoru', rekao je Putin, odgovarajući na pitanje o Hodorkovskom u godišnjoj televizijskoj emisiji na kojoj Rusi postavljaju pitanja, a čelnici odgovoraju. Putinova izjava citat je iz popularnog filma iz razdoblja SSSR-a, u kojem je glavni junak odlučan policajac.

>> 'Hodorkovski ima krvi na rukama'

'Po sudskoj presudi Hodorkovski je kriv za krađu. Govorimo o izbjegavanju plaćanja poreza i prijevari koja doseže milijarde rubalja", rekao je Putin milijunima Rusa koji su pratili izravno prenošenu emisiju. 'U sadašnjim optužbama protiv njega račun također doseže stotine milijarda rubalja... To je također krađa', rekao je Putin i istaknuo da treba 'poći od činjenice da je zločin Hodorkovskog dokazan na sudu'.

Putin je također sugerirao da je Hodorkovski okrvavio ruke podsjetivši da je bivši načelnik sigurnosti JUKOS-a osuđen za ubojstvo. 'Mislite li da je načelnik sigurnosti ta ubojstva počinio vlastitom voljom', rekao je, sugerirajući da je iza ubojstva stajao Hodorkovski.

Hodorkovski, bivši vlasnik naftne tvrtke JUKOS-a, i Lebedev, predsjednik uprave Menatepa, uhićeni su 2003. pod sumnjom za prijevaru i utaju poreza i osuđeni na osam godina zatvora. Godinu dana prije njihova predviđena izlaska iz zatvora, optuženi su i za krađu 218 milijuna tona nafte iz JUKOS-a i pranje novca - više od tri milijarde rubalja (97,5 milijuna američkih dolara). Odvjetništvo je zatražilo 14 godina zatvorske kazne.

Odvjetnici Hodorkovskog su ustvrdili da su Putinove izjave pritisak na suca da Hodorkovskog proglasi krivim. Sudac je presudu trebao početi čitati u srijedu, no čitanje je u zadnji trenutak odgođeno za 27. prosinca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene