Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako Kijev ne plati

Putin najavljuje krizu plinom u lipnju i sprnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doprema ruskog plina u Europu preko Ukrajine mogla bi se 'potpuno prekinuti' koncem lipnja i početkom srpnja ako Kijev ne plati plin namijenjen za skladištenje, upozorio je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin koji je boravio u radnom posjetu Helsinkiju.

'Prijevoz našeg plina kroz Ukrajinu mogao bi se potpuno prekinuti koncem lipnja i početkom srpnja', upozorio je Putin na tiskovnoj konferenciji. Putin je opetovao pozive Europskoj uniji (EU) da pomogne Ukrajini platiti plin, istaknuvši da Kijev nema novca da bi podzemne spremnike napunio plinom kako bi spremno dočekao zimu.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna Potvrđen sastanak Timošenko i Putin razgovarat će u subotu u Moskvi

'Gazprom ima pravo zahtijevati da mu se plati unaprijed i isporučit će samo onu količinu plina koja mu se plati', rekao je. 'Predlažemo da se to pitanje riješi s EU-om. No svi naši pokušaji pri Europskoj komisiji nisu donijeli ploda. Dobivali smo uvijek samo jedan te isti odgovor: nemamo novca za Ukrajinu', istaknuo je Putin.

Ukrajina neće imati problema s plaćanjem

Rusija već nekoliko tjedana opetuje da će Ukrajina, teško pogođena svjetskom gospodarskom krizom, imati muke s plaćanjem računa za plin, zbog čega bi se mogla ponoviti plinska kriza iz siječnja. Gazprom je bio zatvorio ventile prema Europi, što je usred zime pogodilo desetak europskih zemalja. Kijev odbacuje tvrdnje Moskve i ističe da Ukrajina neće imati problema s plaćanjem.

Putin i njegov finski kolega Matti Vahnanen razgovarali su i o Sjevernom toku - podvodnom plinovodu dugom 1.200 km koji će ići iz ruskog Viborga do njemačkog Greifswalda, preko finske gospodarske zone. Tijekom posjeta Finskoj, Putin će se sastati i s predsjednicom Tarjom Halonen. Ovo je prvi Putinov posjet Finskoj otkako je na premijerskoj dužnosti, a kao predsjednik nekoliko je puta boravio u toj zemlji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene