Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Oni vode hibridni rat"

Putin otkrio da jača nuklearne snage: "Na najvišem smo stupnju pripravnosti..."

Vladimir Putin
Vladimir Putin Afp
Aktualno Galerija Vladimir Putin Vladimir Putin Foto: Afp Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije Foto: Alexander Kazakov Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije Foto: Alexander Kazakov Vladimir Putin Vladimir Putin Foto: Afp +0 Vladimir Putin Galerija 1/5 >>
Dok Zapad vodi "hibridni rat" protiv Rusije, mi nadograđujemo svoj nuklearni arsenal i držimo svoje strateške snage na najvišem stupnju pripravnosti, kaže Vladimir Putin.

Rusija nadograđuje svoj nuklearni arsenal i drži svoje strateške snage na najvišem stupnju pripravnosti dok Zapad vodi "hibridni rat" protiv nje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak na konferenciji visokih obrambenih dužnosnika.

Putin je isto tako rekao da će Moskva nastaviti svoju "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini i da su svi pokušaji nanošenja strateškog poraza Rusiji propali.

Rusija je u utorak pozvala na razgovor finskog veleposlanika kako bi mu prigovorila zbog novog obrambenog sporazuma koji je Finska sklopila sa Sjedinjenim Državama, a koji će im omogućiti pristup područjima u blizini granice s Rusijom, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Njemačka vojska pripreme za rat Njemačka povukla drastičan potez zbog Putinovih prijetnji! "Spremamo se na najgore"

Veleposlaniku je rečeno da Moskva "neće dopustiti da prođe bez odgovora jačanje NATO-ova vojnog potencijala na ruskoj granici, što prijeti sigurnosti Ruske Federacije, i da će poduzeti potrebne mjere kako bi odgovorila na agresivne odluke Finske i njezinih NATO saveznika", rekla je glasnogovornica Maria Zaharova.

Finska je ove godine ušla u NATO što je zatražila nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022.

Sporazum sa SAD-om omogućuje brz pristup američkoj vojsci i pomoć Finskoj u slučaju sukoba, rekli su dužnosnici. Po sporazumu, američka vojska imat će neograničen pristup 15 objekata i područja u Finskoj gdje će moći pohraniti svoju opremu i streljivo, uključujući četiri zračne baze i vojnu luku.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana Zanemaruju upozorenja: "Zaprepastio sam se time koliko je mojih prijatelja išlo prema vulkanu kako bi se slikalo"

SAD ima slične sporazume s mnogim zemljama u istočnoj Europi.

Kremlj je u petak rekao da će sporazum biti "očita prijetnja" za Rusiju i da će izazvati tenzije u odnosima s Helsinkijem.

Danska je također sklopila obrambeni sporazum sa SAD-om koji će omogućiti da američki vojnici i vojna oprema deset godina budu stacionirani na danskom tlu, rekla je u utorak danska premijerka Mette Frederiksen.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu može li doći do kaosa? Meteorolog upozorio: "Dim s Islanda stiže i u naše krajeve. Posebno je opasno ono što je u Italiji..."

Sličan sporazum ovaj je mjesec SAD sklopio i sa Švedskom, a Norveška je 2001. sklopila sporazum sa SAD-om koji regulira američke vojne aktivnosti na njezinu tlu.

"To znači da američki vojnici i oprema mogu biti trajno stacionirani na danskom tlu", rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare.

Sporazum će biti potpisan ovaj tjedan, a stupit će na snagu za oko godinu dana kada se donesu potrebni zakoni, rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene