Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pripreme za rat

Njemačka povukla drastičan potez zbog Putinovih prijetnji! "Spremamo se na najgore"

Njemačka vojska
Njemačka vojska Foto: Afp
Njemačka će rasporediti tisuće vojnika na vatrenoj liniji u Litvi ako Rusija napadne NATO.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom intervjuu zaprijetio Finskoj da će kao nova NATO članica imati probleme, zemlje Sjevernoatlantskog saveza itekako su na oprezu.

Rusija će, najavio je, ojačati Lenjingradski vojni distrikt oko Sankt-Peterburga i tamo stacionirati određene vojne jedinice.

Finska je odlučila podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Američki Institut za proučavanje rata navodi kako intervju ruskog predsjednika na državnoj televiziji ukazuje na neprijateljske namjere Kremlja prema NATO savezu, što ugrožava i sigurnost zapadnih zemalja.

Za mogući napad Rusije pripremaju se i neke druge europske zemlje. U Estoniji su održane vojne vježbe na kojima je sudjelovala i francuska vojska, a cilj je biti spreman u slučaju da Putin proširi svoje vojne ambicije s Ukrajine na baltičke zemlje.

Pročitajte i ovo Trenutak razornog potresa u Kini Stradali pod ruševinama FOTO/VIDEO Pogledajte trenutak snažnog potresa: Ljudi panično bježali iz restorana, spašavali živu glavu

Putinove prijetnje natjerale su i Njemačku da napravi nešto bez presedana, piše Politico. Naime, u Njemačkoj su odlučili trajno stacionirati tisuće vojnika oko 100 kilometara od granice s Rusijom i točno na vatrenoj liniji ako Kremlj ikada pokrene napad na teritorij NATO-a.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius posjetio je u ponedjeljak Vilnius kako bi potpisao sporazum sa svojim litavskim kolegom Arvydasom Anušauskasom kojim se utvrđuju uvjeti pod kojima će 4800 njemačkih vojnika i 200 civila biti stacionirano u toj baltičkoj zemlji.

"S ovom brigadom spremamo se za rat, preuzimamo odgovornost vodstva ovdje u savezu i na istočnom krilu NATO-a. Brzina kojom smo ovo realizirali jasno pokazuje da je Njemačka itekako svjesna nove sigurnosne stvarnosti", rekao je Pistorius.

Njemačka vojska Njemačka vojska (Foto: Afp)

Održavanje jedinice poput one koja će biti u Litvi, Panzerbrigade 42, košta između 25 i 30 milijuna eura mjesečno. Njemačka je osigurala dodatnih 100 milijardi eura u proračunu za obranu. Prvi dijelovi njemačke brigade bit će raspoređeni u Litvi sljedeće godine, a puna brigada trebala bi biti postavljena do 2027. godine.

Bez obzira na probleme oko opreme i novca, njemačke oružane snage spremne su transformirati ratni stroj i štititi saveznike u NATO-u, poručio je ministar Pistorius.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Erupcija vulkana na Islandu: "Ovo je nevjerojatno! Kao u filmu!"

"Istočno krilo sada se pomaknulo na istok i dužnost Njemačke je štititi ga", rekao je.

Trenutačno raspoređivanje njemačkih snaga u Litvi jedna je od osam rotacijskih borbenih grupa pojačane prisutnosti koje je NATO postavio u zemljama duž istočne granice Saveza; Njemačka je vodeća nacija u Litvi, a Belgija, Češka, Luksemburg, Nizozemska, Norveška i SAD također šalju svoje trupe.

Njemačka jedinica bit će smještena na dvije lokacije: Rukla u blizini drugog litavskog grada Kaunasa i Rūdninkai u blizini glavnog grada Vilniusa. To je blizu koridora Suwalki, točke koja bi vjerojatno mogla biti jedna od prvih meta Rusije ako Putin odluči proširiti rat na NATO savez. 

"Trebamo očekivati ne samo dobre nego i najgore scenarije. Dakle, moramo biti spremni... Rusija ostaje glavna prijetnja nama i NATO-u", rekao je litvanski ministar Anušauskas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene