Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Putin dobio Nagradu Ludviga Nobela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je Nobelovu nagradu, ali ne onu koja se svake godine dodjeljuje u Švedskoj, već Nagradu Ludviga Nobela, nazvanu po Alfredovu starijem bratu, koju nakon dugogodišnje stanke, od prije četiri godine 'zaslužnim pojedincima' dodjeljuju ruski poslovni ljudi i umjetnici.

Uz objašnjenje da je 'za vrijeme Putinova prethodnika Borisa Jeljcina, u zemlji vladao kaos i bezakonje kojemu je netko trebao stati na kraj, preuzeti za takvo stanje odgovornost te prekinuti pljačke i ubojstva, a to je osam godina radio Vladimir Putin', ruskom je političaru dodijeljena Bagrada Ludviga Nobela za posebne zasluge.

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo"

55-godišnji ruski predsjednik koji će idući mjesec nakon dvogodišnjeg predsjedničkog mandata napustiti dosadašnju funkciju, proglašen je najpopularnijim ruskim političarom. 'Bilo mu je vrlo drago kad je čuo za nagradu, no nije uspio stići na svečanu dodjelu', objasnio je predsjednik Izbornog povjerenstva Nagrade Ludviga Nobela, Jevgenij Lukoškov.

Ludvig Nobel je zajedno s obitelji jedan dio života proveo u Sankt Peterburgu te je, poput ostalih članova obitelji Nobel dobio rusko državljanstvo. Bio je stariji brat Alfreda Nobela, utemeljitelja prestižne Nobelove nagrade za fiziku, kemiju, medicinu i književnost koje se svake godine dodjeljuju u Stockholmu i jednako prestižne Nobelove nagrade za mir koja se dodjeljuje u Oslu. Zajedno s mlađim bratom, Ludvig je u 19. stoljeću velik imetak stekao zahvaljujući proizvodnji eksploziva i eksploataciji izvora nafte na poljima nadomak Bakuu. Pretpostavlja se da je izumio tanker.

1888., sedam godina nakon smrti Ludviga Nobela, Ruska carska udruga za tehnologiju, utemeljila je dodjelu Nagrade Ludviga Nobela. Neki povjesničari tvrde da je bratov potez inspirirao Alfreda da i sam, deset godina kasnije, utemelji u svijetu poznatu prestižnu Nobelovu nagradu. 1917. godine boljševici su prekinuli dodjelu Nagrade Ludviga Nobela, no prije četiri godine Lukoškov i njegovi istomišljenici odlučili su ponovno uvesti njezinu dodjelu. "Nagrada se dodjeljuje poznatim osobama koje su se osobno angažirale na prosperitetu Rusije", objasnio je Lukoškov. Za razliku od Nobelove nagrade za mir, uz koju se dodjeljuje i pozamašna svota novca, kod ove nagrada to nije slučaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene