Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova prekoračenja treba dogovoriti

Prešutni minusi odlaze u povijest: "I kredit po tekućem računu ima jednu vrlu nezgodnu osobinu..."

Aktualno Galerija Damir Novotny, ekonomski analitičar Damir Novotny, ekonomski analitičar Foto: Dnevnik Nove TV Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka Foto: Dnevnik Nove TV Novac - 1 Novac - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Novac - 2 Novac - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Banka - 2 Galerija 1/6 >>
Prešutni minusi odlaze u povijest, a zamijenit će ih dopušteni. Nova prekoračenja na tekućem računu mogu se, ali i ne moraju ugovoriti. Oni koji ih ne ugovore ostat će, barem privremeno, bez minusa, a onaj dosadašnji morat će vratiti.

Ako se pita građane, većina nije u minusu.

"Nisam nikad bila niti ću ikad biti", kaže Nevenka.

"Nisam, dok sam radila, bila sam sam u minusu, sad kad sam u mirovini, više nisam. Relativno je dobra mirovina, pa trošim koliko mogu", kaže Vlatka.

Realnost je ipak drukčija. U minusu je gotovo svaki treći Hrvat.
Na kraju ožujka prekoračenja su iznosila nešto više od 787 milijuna eura.

Za sve koji su u minusu stiže novost. Ako do 30. lipnja ne ugovore prelazak s prešutnog na dopušteno prekoračenje, ostat će bez minusa, a dosadašnji će morati vratiti.

"Netko tko nikad nije koristio nikakav minus, ništa mu se neće dogoditi nakon isteka roka za ugovor dopuštenog prekoračenja. Onaj koji je koristio, a nije dogovorio dopušteno prekoračenje, otplatit će ono što je koristio u minimalno 12 rata", rekla je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Ako nekome za otplatu nije dovoljno 12 rata, s bankom se dogovara više rata. Ako pak novi ugovor ne sklopite u roku, a želite minus, dopušteno prekoračenje možete ugovoriti i naknadno, no otplata prešutnog minusa već će početi.

Pročitajte i ovo Marijana Grbeša Nevidljiva kampanja Profesorica Grbeša Zenzerović o kampanji: "Vidi se koji kandidati se trude u jednom segmentu. A neki će platiti zbog onog što se dogodilo na izborima"

Za mnoge bi ovo mogla biti prilika da se riješe minusa. Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da je ta odluka na građanima, no nije optimističan.

"Hrvatski građani skloni su potrošnji, to vidimo po rastu potrošnje ovih nekoliko mjeseci. Snažan je rast domaće potrošnje, skloni su se zaduživati za tu potrošnju, pa će onda valjda morati znati da kredit, pa tako i kredit po tekućem računu ima jednu vrlu nezgodnu osobinu - mora ga se vratiti", rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Pročitajte i ovo Petar Vušković, stručnjak za GDPR "To im je baza poslovanja" Najveća krađa povjerljivih podataka u povijesti Hrvatske: "Ovo je ozbiljan incident, njima su to zanimljive i korisne informacije..."

Znaju da ga moraju vratiti, ali obavijesti banke baš i ne doživljaju.

"Nisam pročitao detaljno o čemu se radi", kaže Martin.

"Možda je i došlo, ali ne obazirem se na to", rekla je Lili.

Od milijun i 700 tisuća građana koji su dobili obavijest banke o promjeni minusa do kraja ožujka dopušteni minus ugovorilo je njih nešto više od 560 tisuća. U nekim ga bankama možete ugovoriti i preko bankovnih aplikacija, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Željka Škreblin Borovnjak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene