Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Reuters

Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini, a ovo su uvjeti

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre kojim se priznaju trenutne linije bojišta, rekla su četiri ruska izvora, rekavši da je spreman da se bori ako Kijev i Zapad ne pristanu na to.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovu okruženju, rekla su da je iskusni ruski čelnik maloj skupini savjetnika izrazio frustraciju zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ne pristane na pregovore.

"Putin se može boriti koliko god da je potrebno, ali on je također spreman na prekid vatre", rekao je još jedan od četvorice, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišoj razini u Kremlju.

Reuters je razgovarao s petero ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višoj razini u političkom i poslovnom svijetu. 

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi "vječni rat". Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova i obrane nije odgovorilo na pitanja.

Prošlotjedno imenovanje ekonomista Andreja Belousova za ruskog ministra obrane neki zapadni vojni i politički analitičari vide kao stavljanje ruskog gospodarstva u ratno stanje kako bi se pobijedilo u dugotrajnom sukobu.

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u ožujku na novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da ostavi rat iza sebe.

Na temelju svojih saznanja o razgovorima u višim redovima Kremlja, dva su izvora rekla da Putin smatra da su dosadašnji uspjesi u ratu dovoljni da se proda pobjeda ruskom narodu.

Najveći kopneni sukob u Europi nakon Drugog svjetskog rata stajao je desetke tisuća života na obje strane i doveo do opsežnih zapadnih sankcija ruskom gospodarstvu.

Tri su izvora rekla da je Putin svjestan da bi svaki dramatični novi napredak zahtijevao još jednu nacionalnu mobilizaciju, što on ne želio, a jedan izvor, koji poznaje ruskog predsjednika, rekao je da je njegova popularnost pala nakon prve mobilizacije u rujnu 2022.

Pročitajte i ovo Konj leži pod teretom Brutalno zlostavljanje FOTO Kakav užas! "Jedan konj ležao izmučen, a drugog je mlatio granom": Iza svega stoje lokalni moćnici?

Nacionalni poziv uplašio je dio stanovništva u Rusiji, potaknuvši stotine tisuća muškaraca u vojnoj dobi da napuste zemlju. Ankete pokazuju da je Putinova popularnost pala za nekoliko postotaka.
Peskov je rekao da Rusija nema potrebe za mobilizacijom i da umjesto toga regrutira volontere u oružane snage. Izgledi za prekid vatre, ili čak mirovni pregovori, trenutno se čine dalekim.

Zelenski je rekao da mir pod Putinovim uvjetima nije moguć. Obećao je da će vratiti izgubljeni teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014.

Pročitajte i ovo Policajac se potpisuje maturantu na ruku Ludilo na ulicama FOTO Pogledajte kako je policajac ispunio posebnu želju jednom maturantu

Jedan od izvora je predvidio da se nikakav dogovor ne može dogoditi dok je Zelenski na vlasti, osim ako ga Rusija zaobiđe i ne postigne dogovor s Washingtonom. Međutim, američki državni tajnik Antony Blinken, govoreći u Kijevu prošli tjedan, rekao je novinarima da ne vjeruje da je Putin zainteresiran za ozbiljne pregovore.

O Putinovom inzistiranju na tome da se u dogovor uključe bilo kakvi dobici na bojnom polju nema pregovora, sugerirali su svi izvori.

Putin bi, međutim, bio spreman zadovoljiti se onom zemljom koju sada ima i zamrznuti sukob na sadašnjim linijama bojišnice, rekla su četiri izvora.

Pročitajte i ovo Provjereno: femicid u Hrvatskoj - 2 alarm prije najgoreg ''Molim vas pomoć, vukao me po podu i gušio dok sam bila trudna'': Umjesto pomoći čeka ih druga vrsta nasilja

"Putin će reći da smo pobijedili, da nas je NATO napao i da smo zadržali suverenitet, da imamo kopneni koridor do Krima, što je istina", rekao je jedan od njih. 

Zamrzavanje sukoba prema sadašnjim linijama ostavilo bi Rusiju u posjedu značajnih dijelova četiriju ukrajinskih regija koje je on formalno uključio u Rusiju u rujnu 2022., ali bez potpune kontrole nad bilo kojom od njih.

Takav aranžman ne bi ispunio ciljeve koje je Moskva postavila pred sebe, kada je rekla da četiri ukrajinske regije - Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson - sada pripadaju njoj u cijelosti.
Peskov je rekao da ne može biti govora o vraćanju četiri regije koje su sada trajno dio Rusije.

Pročitajte i ovo Prozorsko staklo sa zgrade bolnice palo na automobil - 2 posljedice potresa "Mora li se ponovo dogoditi crni scenarij?": Dok je čekala pregled staklo s bolnice palo na automobil

Još jedan čimbenik koji utječe na mišljenje šefa Kremlja da bi rat trebao završiti jest taj da što se dulje oteže, to se više veterana prekaljenih u bitkama vraća u Rusiju, nezadovoljni poslom i prihodima nakon rata, što potencijalno stvara napetosti u društvu, rekao je jedan od izvora, koji je radio s Putinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene