Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN-ova konferencija

Protokol iz Kyota produžen do 2017. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP17 održanoj u nedjelju u Durbanu prihvaćen je niz mjera, uključujući stvaranje Fonda zelene klime i produžetak Protokola iz Kyota, kao i obvezanje na stvaranje novog sporazuma koji će ga naslijediti.

Podsjetimo, Protokol iz Kyota predvidio je smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u razdoblju od 2008. do kraja 2012. godine. Njegova druga faza trajat će od 1. siječnja 2013. pa sve do kraja 2017. godine.

Pročitajte i ovo Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

No, tu nije kraj - delegati su pristali na započinjanje pregovora o novom pravno obvezujućem sporazumu koji bi trebao naslijediti Protokol iz Kyota. Odluka o novom sporazumu trebala bi biti donesena 2015. godine, a stupanje na snagu predviđa se za 2020. Zasad je poznato da će pravnoj snazi tog sporazuma podložne biti sve zemlje koje su prihvatile Okvirnu konvenciju UN-a o klimatskim promjenama.

Pregovori u Durbanu nisu doveli do produženja pristanka na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova na koje su zemlje pristale na konferencijama u Kopenhagenu i Cancúnu 2009., odnosno 2010. godine.

Fond zelene klime stvoren je kako bi svake godine skupljao po 100 milijardi dolara sve do 2020. godine, a novac će biti namijenjen siromašnijim zemljama koje ne mogu ulagati u zaštitu okoliša. Međutim, nije mnogo postignuto oko dogovora o tome odakle i od koga će taj novac dolaziti. Pojavio se prijedlog da se novac skuplja naplaćivanjem međunarodne brodarine na temelju ispuštanja plinova, no on je naišao na snažan otpor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene