Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjeluje i hrvatska delegacija

VIDEO Hrvatski sindikalist na prosvjedima: Bilo je svega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća prosvjednika bili su dio mimohoda koji je za cilj imao osuditi politiku štednje u Europi. Izbilo je nekoliko incidenata.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se na mimohodu u petak u Bruxellesu, osuđujući politiku štednje u Europi, na poziv Europske konfederacije sindikata. U mimohodu sudjeluje i delegacija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske s 50 prosvjednika, na čelu s predsjednikom Mladenom Novoselom.

Tijekom mimohoda dogodilo se nekoliko incidenata, a sukobi između prosvjednika i sigurnosnih snaga izbili su u blizini sjedišta europskih institucija. Dio prosvjednika na policiju je bacao razne predmete, među kojima i naranče, zbog čega su se službenici odlučili upotrijebiti vodene topove i suzavac, javlja AP. 

U sukobima do kojih je došlo na samom kraju demonstracija ima ozlijeđenih, a na objavljenim fotografijama vidi se da su među njima i policajci i prosvjednici.

'Bilo je dinamično, žustro'

Mladen Novosel za dnevnik.hr rekao je kako je prosvjed na kojem je sudjelovalo preko 50 tisuća sindikalaca iz čitave Europe u ovom trenutku završio.

'Demonstracije su bile dinamične, žustre, bilo je mnogo petardi. Nečega na što nismo navikli u Hrvatskoj. Bilo je razbijanja, bilo je svega', rekao je Novosel i objasnio kako je cilj prosvjeda bio poslati poruku da put kojim Europa ide nije prihvatljiv i da se gube radna mjesta, a nejednakost je sve veća. 'Poruka je da se treba tražiti novi put', rekao je Novosel koji je predvodio hrvatsku delegaciju u Bruxellesu.

Prosvjednici su se sukobili s policijom, a ima i ozlijeđenih. Novosel je rekao kako su među najradikalnijima bili nizozemski radnici koji su očito jako ugroženi.

Milanović u društvu kraljice selfieja!

Prosvjednici iz cijele Europe, s crvenim zastavama okupili su se nedaleko zgrada u kojima se nalaze europske institucije.

'Štednja ne funkcionira'

'Naša poruka je jednostavna ali je europski dužnosnici ne žele čuti. Naša je poruka da njihova politika kao odgovor na financijsku krizu nije dovoljna te je zapravo pogoršala društvenu i gospodarsku krizu. Naša poruka je da štednja ne funkcionira', objasnila je glavna tajnica Konfederacije Bernadette Segol.

Cilj okupljanja je 'ponuditi novi put Europi, bez štednje ali s velikim ulaganjem za trajni rast i kvalitetna radna mjesta', prokomentirala je Emanuela Bonacina, glasnogovornica Konfederacije koja želi pozvati građane da glasuju 25. svibnja 'za kandidate koji će promijeniti način upravljanja EU-om'.

Više od 26 milijuna Europljana je bez posla. Nezaposlenih ima 10 milijuna više nego 2008. a u 18 od 28 zemalja EU-a realne plaće su pale, primjećuju europski sindikati.  (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene