Izraelski F-16 (Foto:Igor Soban/PIXSELL)
Izraelski F-16 (Foto:Igor Soban/PIXSELL) Foto: Igor Soban/PIXSELL

Američki ministar obrane James Mattis odbio je zamolbu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za ublažavanjem američkih uvjeta za prodaju 12 izraelskih zrakoplčova F-16 Hrvatskoj, ugovora vrijednog 500 milijuna dolara.


Nakon objave američkog Kongresa o odobrenju prodaje izraelskih zrakoplova F-16 Barak, ali samo u izvornom američkom obliku, vijest da je američki ministar obrane u odlasku James Mattis odbio popustiti Izraelu, praktički je posljednji čavao u lijes prodaje tih zrakoplova Hrvatskoj. Drugim riječima, prodaja F-16 aviona je praktički mrtva.

Vezani članci Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Objavljeni dijelovi američkog dokumenta o avionima F-16 za koji državni vrh tvrdi da ne postoji Borbeni avioni F-16 (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Izraelsko izaslanstvo dolazi u Zagreb: Plenković tvrdi da za proračun neće biti štete, a oporba poziva na odgovornost

Portal Axios, pozivajući se na neimenovanog izraelskog dužnosnika, piše kako se Netanyahu s Mattisom sastao još prije dva tjedna, znači prije njegovog pisma ostavke te ga je tad zamolio da SAD ublaže svoje uvjete kako bi prodaja aviona Hrvatskoj prošla. Mattis je Netanyahuu rekao da je on osobno oko nekoliko stvari već davao velike ustupke, ali da mu oko ovog pitanja ne može pokazati fleksibilnost.

Netanyahu je tad razmatrao čak kontaktirati i Marilyna Hewsona, predsjednika i izvršnog direktora Lockheed Martina, koji proizvodi avione F-16, te ga zamoliti za pomoć oko odobravanja prodaje 12 zrakoplova Hrvatskoj, no u konačnici je izraelski premijer i sam zaključio da je riječ o izgubljenom slučaju, navodi isti izvor.

"Zbog razloga koje mi ne možemo razumjeti, Amerikanci su otežali svoje uvjete i mi smo evidentno krivo interpretirali njihov stav oko te prodaje. Praktički, posao s prodajom F-16 aviona Hrvatskoj je mrtav i mislimo da nije moguće postići dogovor koji bi pomirio uvjete SAD-a i zahtjeve Hrvatske iz ponude", dodaje isti izvor.

Podsjetimo, stav Hrvatske vlade jest taj da Hrvatska kupuje ili izraelsku verziju američkog zrakoplova, ili čitav posao propada.

Neimenovani izraelski dužnosnik na kraju je rekao kako Izrael neće imati izbora nego "se ispričati Hrvatskoj za propast posla i krenuti dalje".

Netanyahuov ured zasad je bez komentara oko svega, a ni Pentagon se nije oglasio oko svega.