Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju veliku potporu

Kaos u moćnoj europskoj zemlji: "Blokade će trajati tjedan dana, a dodatna drama počinje u srijedu"

Aktualno Galerija Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 4 Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 2 Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 3 Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 1 Galerija 1/4 >>
Prometni kaos u Njemačkoj. Tisuće traktora blokiralo je prometnice, nakon što je započeo prosvjed poljoprivrednika koji će trajati do kraja tjedna. U srijedu kreću problemi s vlakovima, jer počinje prosvjed strojovođa. Za sada imaju podršku građana. Pitanje je - do kada. Detalje donosi Dnevnik Nove TV.

Njemački poljoprivrednici na njemačkim su cestama. Duge kolone traktora od jutra se kreću brojnim cestama diljem zemlje, blokirajući promet.

"Danas ovdje u Potsdamu bilo je oko tisuću traktora na cesti, kroz sam grad je prošlo. Isto je bila jedna svojevrsna duža kolona, ali svi su vrlo strpljivi i svi zaista imaju razumijevanja", kazala je Marta Batinić Petrović iz Potsdama za Dnevnik Nove TV.

Pred Brandenburškim vratima je više od 500 raznih vozila. Prosvjednici poručuju da će blokade svih važnijih prometnih i logističkih pravaca trajati tjedan dana.

Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 4 Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

"Od naše vlade tražimo da provede primjerene politike prema našim poljoprivrednicima i svima drugima u zemlji. Tražimo zadržavanje poreznih olakšica i da se subvencije na plavi dizel u potpunosti zadrže", kaže Herbertus Krupp, poljoprivrednik iz Swistala.

Pročitajte i ovo Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16

Ukidanjem subvencija, poreznih olakšica i investicija njemačka vlada pokušava popuniti proračunsku rupu od 17 milijardi eura. Ustavni sud im nije ostavio izbora, nakon što je dijelove proračuna za 2024-tu proglasio neustavnima, odnosno zabranio nova zaduženja i unošenje određenih izdataka.

Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 4 Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj - 3 (Foto: Dnevnik Nove TV)

"Zbog pritiska troškova, mi u njemačkoj vladi pokazali smo dobru volju prema poljoprivrednicima. Zadržat ćemo bitan dio subvencija o kojima se sada raspravlja: oslobađanje od poreza za poljoprivredna vozila i postupno ukidanje subvencija za plavi dizel", rekao je Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva.

Pročitajte i ovo Žrtva napada Roditelji najavljuju prosvjed Žrtva napada u Vukovaru progovorila za Dnevnik Nove TV: "Vikali su 'Delije' i 'vadi nož' pa premlatili prijatelje koji pričaju na ekavici"

Dodatni kaos u prometu izazvat će štrajk strojovođa koji počinje u srijedu. Građanima, čini se, ne smeta.

"Ono što je mene dosta impresioniralo, vozeći autocestom vidjela sam nekoliko automobila s otisnutim parolama 'Podržavamo prosvjed poljoprivrednika', 'Solidariziramo se s njima', osobna vozila trube traktorima. Mislim da imaju veliku podršku", kaže Marta Batinić Petrović iz Postdama.

Pročitajte i ovo Nepovoljni vremenski uvjeti - 2 Zatvorene ceste Iz HAK-a upozoravaju: "Ne krećite na put ako nije nužno, a ako morate pridržavajte se sljedećih savjeta"

Koalicijska vlada kancelara Scholza podrškom se ne može pohvaliti. Jedna je od najnepopularnijih vlada u povijesti Njemačke.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene