Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O izazovima

"Naš je svijet postao nestabilan i surov": Snažna poruka njemačkog kancelara o godini koja slijedi

Olaf Scholz
Olaf Scholz Foto: Afp
Njemački kancelar Olaf Scholz u novogodišnjem je obraćanju izrazio optimizam da se Njemačka u idućoj godini može nositi s geopolitičkim i ekonomskim izazovima pa je pozvao zemlju da prihvati promjene.

"Možemo se nositi s preprekama", poručio je socijaldemokratski čelnik Olaf Scholz u svom novogodišnjem govoru naciji.

"To ne čini izazove našeg vremena ništa manjima”, pokazuje tekst njegovog govora, objavljen dan unaprijed.

"Razumijevanje da su svi potrebni čini nas snažnima", poručio je Scholz.

"Najviši istraživač kao i gerijatrijska medicinska sestra, policajka kao i dostavljač, umirovljenik kao i mladi stažist. Ako to shvatimo, ako se tako odnosimo jedni prema drugima, ne moramo se bojati za budućnost", ustvrdio je kancelar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema ozlijeđenih Novi napadi na Crvenom moru: SAD oborio dvije rakete

Govorio je o brigama Nijemaca: "Čim je završila pandemija covida-19, Rusija je započela svoj neumorni rat u središtu Europe".

Nedugo potom, sredinom 2022., ruski predsjednik Vladimir Putin isključio je plin Njemačkoj, potaknuvši energetsku krizu u najvećem europskom gospodarstvu. Nakon toga, ove jeseni, dogodio se brutalni teroristički napad Hamasa na Izrael, nastavio je kancelar.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Jutro nakon snažnog potresa VIDEO Četvero ozlijeđenih u potresu u BiH: Oštećene brojne kuće, uništeni krovovi, brojni građani noć proveli na otvorenom

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu, izraelski predjsednik Jasna poruka "Eliminirali smo više od 8000 terorista!" Netanyahu poručio: "Gaza neće biti prijetnja Izraelu"

"Naš je svijet postao nestabilan i surov te se mijenja nevjerojatnom brzinom", kazao je Scholz, naglasivši da se stoga mora mijenjati i Njemačka.

"Za neke je to također uzrok nezadovoljstva. Primam to k srcu", rekao je, dodavši: "No u isto vrijeme znam: mi u Njemačkoj ćemo to nadići".

Scholzov ranije snimljen govor bit će objavljen na njemačkim televizijama u nedjelju navečer. U njemu on poručuje i kako želi značajno investirati u budućnost, posebno u prometnu infrastrukturu.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Povećanje od 90 posto Božinović: "Policija je ove godine srušila rekord, uhitila je 1850 krijumčara migranata"

Nedavne ankete pokazuju da je većina Nijemaca nezadovoljna Scholzovim vodstvom, a da raste podrška krajnjoj desnici koja raste na valu visoke inflacije i strahova od migracija, piše agencija dpa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene