Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad se izgradi, ovaj 1,5 milijardi eura vrijedan zid stvarat će godišnje 11 posto potrošnje struje cijelog Walesa.


Prekrasna laguna u južnom Walesu uskoro će postati jedan veliki generator energije. Projekt vrijedan 1,5 milijardi eura počet će s početkom 2017. godine, a podrazumijeva izgradnju 9,5 kilometara dugog zida u sklopu kojeg će se nalaziti 16 dvosmjernih turbina.

HEROJI IZ SPLITA Projekt vrijedan 54 milijuna eura za spas Venecije

Vezani članci Policija u Walesu, ilustracija (Foto: AFP) Strava u Velikoj Britaniji: Balzamirala tijelo majke pa ga držala u kući prekriveno smećem Branimir Bunjac na deložaciji tijekom koje su mu potrgane naočale (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL ) Odbijen Bunjčev zahtjev da mu država isplati naočale razbijene u deložaciji: ''Policajci su mi prijetili da će mi iščupati testise''

Turbine će funkcionirati po principu plime i oseke - kad će razina vode u laguni biti niska te kad naiđe plima voda će prolaziti kroz zid i pokretati turbine koje će generirati električnu energiju. Isto će se događati i u suprotnom smjeru kad će biti oseka i kad će voda izlaziti iz lagune.

Očekuje se da laguna na godinu proizvede oko 495,000 MWh što će pokriti 11 posto ukupne godišnje potrošnje električne energije ove zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook