Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjegli pred siromaštvom i nasiljem

Više od 2300 djece odvojeno od roditelja: U SAD-u produžen rok za ujedinjenje obitelji migranata

Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images)
Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images)
Aktualno Galerija Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Foto: FOTO: Getty Images +0 Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Galerija 1/3 >>
Američki sudac produžio je rok administraciji predsjednika Donalda Trumpa za vraćanje imigrantske djece u dobi od pet godina ili mlađe njihovim roditeljima, javlja BBC u utorak.

Odluka je donesena nakon što je vladin odvjetnik izjavio da bi od 102 male djece više od polovice njih moglo biti vraćeno roditeljima do isteka prvotnog roka u utorak.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

Oni su među više od 2300 djece odvojene od roditelja koji su suočeni sa sudskim progonom zbog ilegalnog prelaska granice. Odrasli su rekli da su pobjegli pred siromaštvom i nasiljem bandi u Srednjoj Americi.

Američka udruga za građanske slobode (ACLU) priopćila je nakon što je vidjela popis od 102 djece mlađe od pet godina koji su pod vladinom skrbi kako se "čini da će manje od pola djece biti ujedinjeno" s roditeljima do isteka roka 10. srpnja.

Međutim, tijekom ročišta u ponedjeljak odvjetnica ministarstva pravosuđa Sarah Fabian kazala je da bi 54 od 102 djece trebalo biti vraćeno roditeljima do utorka. Na ročištu u San Diegu sutkinja Dana Sabraw složila se s tim da će u nekim slučajevima "biti potrebno dodatno vrijeme" za ujedinjenje obitelji.

Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Foto: FOTO: Getty Images

Imigracijske vlasti ne iznose informacije, ili ih daju na kapaljku, o vraćanju djece roditeljima ili o tome što će biti dalje. Odvjetnici su rekli da se mala djeca za vrijeme ročišta penju na stolove te da su prisiljena sama izaći pred sud dok su njihovi roditelji u pritvoru.

U međuvremenu je savezna sutkinja u Los Angelesu odbacila zahtjev Trumpove administracije da dopusti dugotrajno zatvaranje djece ilegalnih imigranata. Prema sporazumu iz 1997. godine, imigrantska djeca mogu biti zatvorena samo 20 dana. Sutkinja Dolly Gee rekla je kako je zahtjev administracije da se produži to ograničenje "cinični pokušaj" prebacivanja sudovima da donose politiku useljavanja. (Hina)

Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Produžen rok za ujedinjenje migranata s djecom (FOTO: Getty Images) Foto: FOTO: Getty Images

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene