Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanacija katastrofe koja se dogodila u nuklearnoj elektrani u Fukushimi 2011. godine stajat će 22,6 bilijuna jena (oko 200 milijardi dolara) što je više no dvostruko od ranijeg iznosa kojega je 2013. godine predvidjelo japanskog ministarstvo industrije, objavljeno je u srijedu.


U ožujku 2011. godine jaki potres za posljedicu je imao tsunami koji je prouzročio kvar na tri reaktora elektrane u Fukushimi i uništio veliki dio sjeveroistočne obale Japana.

Vezani članci Cijepljenje u Japanu Uvelike zaostaju s cijepljenjem, bolnice su gotovo pune, a zbog delta-varijante je proglašeno novo izvanredno stanje Koronavirus u Japanu Proglasit će izvanredno stanje? Imaju rekordan broj novih slučajeva zaraze: "Porast brojki nije imao veze s Olimpijskim igrama"

U katastrofi je poginulo oko 19.000 osoba, a zbog radijacije je evakuirano njih još 160.000 od kojih se neki nikada neće vratiti.

Prvotna procjena bila je kako će sanacija koštati 8,2 bilijuna jena, 2013. je to povećano na 11 bilijuna, a nova procjena govori o 22,6 bilijuna.

Također, očekuje se kako će sanacija potrajati desetljećima. (Hina)