Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sendai 2

Japan ponovo pustio u pogon drugi nuklearni reaktor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi nuklearni reaktor ponovo je pušten u pogon u četvrtak u Japanu, priopćila je tvrtka na jugozapadu zemlje, gdje je uporaba atomske energije prekinuta prije dvije godine zbog straha koji je potaknula nuklearna havarija u Fukushimi.

"Jutros u 10.30 sati (3.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) ponovo smo pustili u pogon drugi reaktor u centrali Sendaiju", na otoku Kyushuu, na jugozapadu zemlje, rekao je u telefonskom razgovoru za AFP glasnogovornik tvrtke Kyushu Electric Power.

Pročitajte i ovo Tonči Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju TONČI TADIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, stručnjak objašnjava je li to opasno Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean UN dao zeleno svjetlo U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, susjedi uznemireni

Reaktor Sendai 2, zaustavljen u rujnu 2011. radi održavanja, treba početi proizvoditi struju 21. listopada, dodao je glasnogovornik.

Komercijalna distribucija proizvedene struje predviđena je sredinom studenog.

'Pustoš koja ovdje vlada je zastrašujuća, no nije kriva priroda, krivi su ljudi'

Uključujući Sendai 2, u Japanu rade samo dva reaktora od ukupno 43 komercijalna postrojenja koliko ih trenutačno ima. Prvi reaktor Sendai ponovo je pušten u rad 11. kolovoza, a struja koju je proizveo u mreži se našla početkom rujna.

Nakon nuklearne katastrofe, svi reaktori u Japanu postupno su ugašeni (posljednja dva u rujnu 2013.) radi redovitog održavanja.

Toksična voda iz Fukushime godinama istjecala u ocean

Uz Sendai 1 i 2, još su neki reaktori ocijenjeni sukladnima novim sigurnosnim propisima - pooštrenima nakon nesreće zbog cunamija u ožujku 2011. - ali još nisu spremni za puštanje u rad.

Novi tehnički zahtjevi trebaju osigurati bolju zaštitu atomskih postrojenja, ljudi i okoliša od moguće prirodne katastrofe, terorističkog napada i zrakoplovne nesreće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene