Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuska prosvjeduje

Blokirana autocesta i bale sjena u plamenu: Seljaci pritisnuli Macrona - "Što god da se dogodi, odlučni smo ići do kraja"

Aktualno Galerija Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 1 Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 1 Foto: AFP Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 2 Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 2 Foto: AFP Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 3 Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 3 Foto: AFP +0 Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 4 Galerija 1/4 >>
Dok su poljoprivrednici parkirali traktore na autocestama u Francuskoj i palili bale sijena, oglasio se Macron i zatražio da Europska unija regulira uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je rekao kako želi da Europska unija regulira uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i da dopusti fleksibilnija pravila o uzgoju u Uniji kako bi se smirili prosvjedi francuskih poljoprivrednika.

Macron je to rekao tijekom državnog posjeta Švedskoj dok su poljoprivrednici parkirali traktore na autocestama u Francuskoj i palili bale sijena djelomično blokirajući pristup zračnoj luci u Toulouseu.

Slični prosvjedi seljaka izbili su u više europskih zemalja, uključujući Njemačku i Poljsku, uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojima se očekuje veći broj glasova za krajnju desnicu, za koju su seljaci sve važnije biračko tijelo. Prosvjede su za veljaču najavili i španjolski poljoprivrednici.

Macron je rekao da Francuska želi "imati jasne mjere za uvoz iz Ukrajine jer danas imamo stvari koje i količinom i kvalitetom destabiliziraju europsko tržište piletine ili žitarica".

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Seljaci u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU-u, kažu da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni pretjeranim propisima o zaštiti okoliša i da se suočavaju s nepoštenom konkurencijom iz jeftinog uvoza.

"Što god da se dogodi, odlučni smo ići do kraja", rekao je farmer Jean-Baptiste Bongard dok se masa seljaka okupljala oko vatre na autocesti u Jossignyju blizu Pariza.

Autocesta je blokirana traktorima u ranim jutarnjim satima.

"Ako pokret treba trajati mjesec dana, onda će trajati mjesec dana", rekao je Bongard, koji je preuzeo obiteljsku tvrtku u srpnju i teško mu je konkurirati stranim proizvođačima koji ne poštuju iste propise.

Belgijski seljaci u utorak planiraju blokadu kontejnerske luke Zeebrugge, znak da se francuskih prosvjedi prelijevaju na druge zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene