Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi val razvoda

Čekaju li nas postkorona razvodi? Otkrivamo kad će se znati pravo stanje: "Moguće je da su zbog prisilnog zajedništva male svađe eskalirale"

Razvodi za vrijeme koronavirusa - 4
Razvodi za vrijeme koronavirusa - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Razvodi za vrijeme koronavirusa - 1 Razvodi za vrijeme koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Razvodi za vrijeme koronavirusa - 4 Razvodi za vrijeme koronavirusa - 4 Foto: DNEVNIK.hr Razvodi za vrijeme koronavirusa - 2 Razvodi za vrijeme koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razvodi za vrijeme koronavirusa - 3 Razvodi za vrijeme koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ljubica Uvodić Vranić Galerija 1/8 >>
I bez korone Hrvati se posljednjih godina sve više razvode. Provjerili smo koliko bi situacija u kojoj smo se svi našli mogla utjecati na ove brojke.

U posljednje vrijeme svjedočimo sve većem broju narušenih brakova na domaćoj sceni, a o utjecaju pandemije na međuljudske odnose građani kažu da je moguće više razvoda. Kažu, očito je teška situacija, dosta je nesnosno uz puno nervoze. U dosadi izolacije na površinu isplivaju problemi koji su se gurali pod tepih. No ima i optimista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka za kraj Tko švrlja - nadrlja: Prevarena supruga unakazila mužu automobil Slika nije dostupna Agencija za razvode Razvod ne mora biti ni dug ni stresan. Doznajte kako!

„Ja dapače mislim da bi se trebali zbližiti, upoznati jedno drugo, pokazati se jedno drugom, otvoriti se, razgovarati, to je odnos“, poručila je Vlasta iz Zagreba. Drugi optimisti kažu da je važno poštovanje.

Da je ovo bio jedinstven test za sve partnere, smatra psihologinja Ljubica Udović Vranić. „Moguće je da su se još više zbližili i da su se još bolje upoznali, da su imali novi medeni mjesec, a moguće je da su njihove male svađe eskalirale i da je to prisilno zajedništvo, a ne odabrano zajedništvo, loše utjecalo na njih“, objašnjava.

Prosječan brak traje ispod 15 godina

I bez koronakrize Hrvati se sve češće razvode. Da je manjak tolerancije u brakovima prisutan i da se oni sve brže prekidaju, svjedoče i brojke Državnog zavoda za statistiku. 2009. godine zabilježeno je 5076 razvoda, a taj je broj sedam godina kasnije skočio na rekordnih 7036 razvoda. Pretprošle godine imali smo 6125 pravomoćno razvedenih bračnih parova, a prosjek njihova trajanja iznosio je 14 godina i 11 mjeseci.

Ove godine zbog korone sudovi nisu uobičajeno funkcionirali, pa je u travnju obavljeno samo 147 razvoda naspram njih 433 u istom razdoblju prošle godine. Odvjetnica Sanja Krasnec objašnjava kako nije bilo lako doći do suda, no sada kada su se stvari malo popravile će se tek vidjeti što se dogodilo u stvarnom životu.

Pravo stanje stvari i eventualan povećan broj brakorazvodnih parnica po statistici znat će se oko jeseni. Kod najčešćih razloga razvoda braka jedan je uvijek najpopularniji.

„Kod nas je specifičnost sustava da ako su se bračni drugovi sporazumjeli da žele razvod braka uopće razlog nije potrebno govoriti za takvo nešto, odnosno to ostaje između njih. Kada takvog sporazuma nema, onda se navode teške i nepomirljive razlike između bračnih drugova“, zaključila je.

A prihvaćanje međuljudskih razlika uvijek je predstavljalo najteži zadatak.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene