Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prepolovio se broj crkvenih brakova

"Od velikog broja vjernika možda je 20 posto onih koji doista prakticiraju vjeru. Ostali sebi uređuju kako im paše"

Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U posljednjih 40 godina prepolovio se broj Hrvata koji sklapaju brak u crkvi. Oni koji se i odluče na sakrament ženidbe to čine sve stariji i stariji, a oko 200 tisuća djece u Hrvatskoj već je opterećeno rastavama roditelja.

Tek svaki drugi par vjenča se u crkvi, upozoravalo se na tjednu braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Što je tome uzrok?

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Ilustracija Nisu svi bili zadovoljni Trebala je to biti velika promjena u razvodima, ali ništa od toga: Zakon se mijenja nakon 90 godina

"Brak se danas shvaća manje ozbiljno, a i lakše se razvesti ako nisi vjenčan u crkvi", smatra Marta.

"Vremena se mijenjaju, ljudi su obrazovaniji, manje idu u crkvu", smatra Andro.

Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Svećenik Krpić ističe kako se na popisu stanovništva lako deklarirati katolikom, ali kada treba to pokazati u praksi, onda nastaju problemi.

"Od velikog broja vjernika možda bude 15 do 20 posto onih koji su doista praktikanti te vjere. Drugi pomalo sebi uređuju kako im paše", govori svećenik u župi Duha Svetoga, Josip Krpić.

Crkva upozorava i da se sve kasnije stupa u brak, žene u prosjeku s 28 godina, a muškarci čak s 31 godinom. A da i brak ne ide baš tako lako, svjedoči podatak da u Hrvatskoj svaki treći završi razvodom.

Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crkva upozorava na zabrinjavajuće trendove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Upućuju li svi ovi podaci na poraz crkve u Hrvatskoj?

Sociolog Zrinščak ističe kako se odnos prema religiji promijenio.

"Ona je u 90-ima imala puno snažniji utjecaj u smislu etničkoga, nacionalnog identiteta, sada malo pomalo dolazi do neke diferencijacije, a naravno na katoličkoj crkvi je onda da ide ukorak s time ili da sama pronalazi odgovore na pitanja koja nameću ti procesi", govori sociolog religije Siniša Zrinščak.

Hrvatski trend pokazuje kako bi ckva mogla imati sve manje posla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene