Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvodnevni posjet

Plenković stigao u Mostar: Sastao se s Čovićem i Krišto, pozdravio formiranje vlasti

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u razgovoru s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem imenovanje nove vlade Federacije BiH i izrazio očekivanje da će se nastaviti razgovori o izbornoj reformi u toj zemlji, priopćio je HNS.

Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak poslijepodne doputovao u dvodnevni posjet Mostaru gdje će u utorak biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva.

Krajem prošlog tjedna imenovana je nova vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka okupljenih oko HNS-a BiH i grupacije prošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om BiH. Time je deblokiran izbor nove entitetske vlade koju je osporavala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Ruska nafta Dodikov ultimatum: "Ne bude li plinovoda na dnevnome redu, neće ni Vijeće ministara funkcionirati"

Premijer Plenković je pozdravio formiranje vlade na razini Federacije BiH te izrazio punu potporu aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora BiH, stoji u priopćenju.

Rekao je da je potrebno žurno nastaviti razgovore političkih stranaka u BiH o izbornoj reformi, kako bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, dodao je. Po Plenkovićevim riječima, pitanje reforme izbornog sustava je unutarnje pitanje BiH, stoji u priopćenju.

BiH u Europskoj uniji

Hrvatski premijer najavio je i snažan angažman Hrvatske za što skorijim otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Europske unije.

Prdsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjedniko HNS-a BiH Dragan Čović, s kojima je Plenković razgovarao, su istaknuli da je ustavne reforme bitno provesti kako bi zemlja ispunila jedan od najvažnijih uvjeta za napredovanje prema Europskoj uniji.

Čović je zahvalio Plenkoviću za njegovo angažiranje da BiH dobije kandidacijski status s Unijom u prosincu prošle godine na sjednici Europskoga vijeća, piše u priopćenju.

Pročitajte i ovo Prosvjed građana BiH Izbor nove Vlade Izabrana nova vlada Federacije BiH, na vlasti koalicija SDP-a i HNS-a BiH. Ispred Parlamenta bili prosvjedi

Plenković je ranije u ponedjeljak posjetio mostarsko-duvanjskoga biskupa Petra Palića i obišao izložbu vrijednih umjetnina u biskupijskoj galeriji koju je u najvećem dijelu financirala hrvatska vlada.

Kasnije večeras sudjeluje na večeri na kojoj je i posebni predstavnik EU-a za pitanja zapadnog Balkana i dijelog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Hrvatski premijer u utorak će biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. na kojoj sudjeluje više desetaka hrvatskih izlagača. Ovogodišnji partner sajma je Izrael.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene