Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rješenje za Kosovo

Posebni predstavnik EU-a u Srbiji: Priprema se sastanak Vučića i Kurtija

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto: Afp
Formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) preduvjet je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te za sigurnost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.

Miroslav Lajčak, posebni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova, došao je u Beograd poslije prošlotjednog posjeta Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak čelnika dviju strana pod pokroviteljstvom EU-a u Ohridu 18. ožujka.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedjeljak s Lajčakom razgovarao o europskom prijedlogu o Kosovu, formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) "i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca", priopćeno je iz Vučićeva ureda.

"Srbija odgovorno radi i posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rješenja neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja", priopćeno je iz Vučićeva ureda poslije sastanka.

Kosovo o modelu zajednica

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je prištinskim medijima nakon susreta s Lajčakom koncem prošlog tjedna da mu je europski dužnosnik ponudio 15 modela za zajednicu srpskih općina koji sad razmatraju njegovi savjetnici i pojedini ministri.

On je za Kohu ditore rekao da će iz tih "dobro poznatih" modela, po kojima su organizirane nacionalne manjine unutar EU-a, uzeti elemente na temelju kojih bi manjine na Kosovu bile tretirane na pravi način.

"Smatram da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente da u našoj zemlji ne samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina budu na pravoj razini“, rekao je Kurti, no istaknuo i da "neće raditi kompromise s ustavnošću, zakonitošću i funkcioniranjem države".

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka se potvrda Dobre vijesti za građane Kosova: "Uložili su velike napore"

Pročitajte i ovo Mimohod za spas Srbije Stotinjak ljudi FOTO Veliki križevi, svete slike i molitva na javnom mjestu: U Beogradu je organiziran Mimohod za spas Srbije

Priština je obvezu osnivanja ZSO-a preuzela Briselskim sporazumom pod pokroviteljtsvom EU 2013. ali ju nije ispunila, inzistirajući da to tijelo ne može imati izvršne ovlasti i da ne želi "Republiku Srpsku" na teritoriju Kosova.

Beograd, pak, inzistira da formiranje ZSO u sadašnjoj fazi pregovora mora biti polazna točka za daljnji tijek dijaloga o primjeni europskog plana za Kosovo.

Bez ZSO-a nema sporazuma

Lajčak se u ponedjeljak popodne u Beogradu sastao i s predstavnicima šest stranaka parlamentarne liberalno-lijeve proeuropske oporbe. Oni su novinarima rekli da ih je Lajčak izvijestio kako je ZSO "osnovno pitanje" i da "bez toga nema ni sporazuma", javili su beogradski mediji.

"Rekao je da je temelj za sve to (plan EU-a za Kosovo) provođenje prethodnih sporazuma i prihvaćanja statusa ZSO-a i da, ukoliko toga nema, onda de facto nema ni sporazuma“, izjavio je vođa Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

Dodaje kako je Lajčaku iznio stav SSP-a da od Europe "očekuju jasan put Srbije ka EU".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Nikad dosadno VIDEO Vučićev show! Usred prijenosa uživo primio dramatičnu vijest: "Ovo je jako važno"

Zastupnik Narodne stranke Vuka Jeremića Stefan Jovanović novinarima je rekao da je Lajčaku prenio stajalište te stranke da europski sporazum o Kosovu "narušava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije" i da neće voditi ka normalizaciji odnosa.

Europski šef diplomacije Josep Borrell sastat će se 18. ožujka u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, s Vučićem i Kurtijem. Oni bi najprije trebali imati odvojene sastanke, poslije čega će uslijediti "trilateralni sastanak, koji će biti usredotočen na finalizaciju aneksa o implementaciji europskog sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije".

Poslije trilateralnog sastanka 27. veljače u Bruxellesu, Borrell je objavio da su oba čelnika podržali prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene