Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbor nove Vlade

Izabrana nova vlada Federacije BiH, na vlasti koalicija SDP-a i HNS-a BiH. Ispred Parlamenta bili prosvjedi

Prosvjed građana BiH
Prosvjed građana BiH Foto: Antonio Balic/Cropix
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao je u petak novu entitetsku vladu s Nerminom Nikšićem na čelu koju će činiti ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i stranaka iz probošnjačke grupacije predvođene SDP-om BiH.

Nakon jučerašnje odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta odblokiran je izbor nove vlade, a protiv te odluke oštro je bila vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta čiji su simpatizeri organizirali prosvjede ispred zgrade parlamenta dok je trajalo zasjedanje.

Novoimenovani premijer Nermin Nikšić ocijenio je ključnim rad na izgradnji povjerenja u entitetu i jačanje suradnje s Republikom Srpskom.

Izbor nove vlade obilježile su optužbe iz SDA i bliskih organizacija kako rade protiv interesa Bošnjaka i da je Schmidt pogodovao Hrvatima.

Nakon iznesenih kritika zastupnici SDA i Demokratske fronte napustili su zasjedanje, a tijesnom većinom potvrđen je novi saziv Vlade koji će naslijediti vladu SDA-ova Fadila Novalića.

To je prvi put da vlast u Federaciji BiH čine stranke probošnjačkih i građanskih stranaka sa sjedištem u Sarajevu sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ.

Prosvjedi ispred zgrade Parlamenta

Na samome početku sjednice Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića je zatražila i dobila polusatnu stanku.

Njezini članovi i simpatizeri, kao i oni Demokratske fronte, kojoj je na čelu Željko Komšić, prosvjedovali su ispred zgrade Parlamenta nazivajući članove drugih probošnjačkih i građanskih stranaka izdajnicima Bošnjaka i države BiH. Ispred zgrade, ali i u samome objektu parlamenta nalazio se veliki broj pripadnika policijskih snaga.

Na prosvjede građana putem društvenih mreža pozvala je i neformalna grupa građana ReStart, ali i SDA, koja je svoje aktiviste i simpatizere pozivala i putem SMS poruka.

Po nekim procjenama okupljeno je nekoliko stotina građana.

Okupljeni prosvjeduju protiv, kako su rekli "rasističko-fašističkih zakona" koje je nametnuo njemački političar Schmidt na čelu međunarodne uprave u BiH.

"Danas je važna država BiH, a ne predsjednik, stranka ili general", rekao je obraćajući se prosvjednicima potpredsjednik entiteta Refik Lendo.

Kritikama odluke visokog međunarodnog predstavnika priključio se i poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović. On je u izjavi za novinsku agenciju Islamske zajednice u BiH (MINA) rekao kako žali što nije donesena "nepristrana i pravedna odluka".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene