Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod videonadzorom

Veliko oko puni gradsku blagajnu: Za dva mjeseca naplatili 50.000 eura kazni

Aktualno Galerija Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 4 Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 2 Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 3 Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 1 Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Šibenik kamerama protiv prekršaja u prometu, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Više od 20.000 kazni stiglo je na adrese Šibenčana i njihovih gostiju. Kazne su napisane zahvaljujući nadzornim kamerama koje su postavljene prije nepuna dva mjeseca. I dok dio Šibenčana negoduje, iz Gradske uprave poručuju da vide benefite postavljenog videonadzora. Više doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Taksirao je cijelo ljeto, a prije nekoliko dana taksist Matej Grubišić i kolege dobili su čestitke iz šibenske Gradske uprave. U obliku kazni.

"Kolega i ja dobili smo kazne dok sam radio preko njegova obrta 13 komada, i drugi su u prosjeku dobivali 10 - netko više, netko manje", kaže. 

Tvrde, bilo ih je previše da svi stanu na propisno označena mjesta.

"U špici u srcu sezone ljudi nemaju gdje pokupiti taksi-vožnju jer Grad nije osigurao takva mjesta", ističe Grubišić.

A više od 200 kamera se ne gasi. Ono što snime u sobi nadgledaju komunalni redari. Vlasnik ili vlasnica automobila koji je snimljen u prilogu sigurno će dobiti kaznu jer stoji na nepropisnom mjestu više od minute jer prekršaje detektira umjetna inteligencija.

Unutar intervala od 60 sekundi četiri puta fotografira automobil što je dokaz da se automobil parkirao, odnosno zaustavio nepropisno. U gradu od tridesetak tisuća stanovnika u 45 dana ispisano je više od 20.000 kazni.

"Da se proračun gradske firme puni nama građanima, to stvarno nije u redu, treba se pobuniti", smatra Melanija. "Svako malo mi se žali netko, ja sam baš u starom gradu i sad ne smijem parkirati automobil na cesti ni minutu, od straha od kazni", nezadovoljan je i Srećko što više ne smije kršiti propise.

A kazne su to koje se kreću od 30 do 90 eura pa se u nepuna dva mjeseca u gradsku blagajnu slilo više od 50.000 eura. Gradski oci tvrde - nije bit u tome.

"Ovaj projekt je apsolutno uspio, ali ne samo sa stajališta prometne problematike, dakle njega svakodnevno koristi MUP, i rješavaju se slučajevi razbojstava, krađi, pa i same situacije vezane za prometne prekršaje, da se utvrdi tko je kriv, a tko ne", ističe dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.

Tko je kriv što je pojedinim građanima u jednom danu na adresu došlo više kazni, objašnjava Mileta.

"Pa jednostavno, ne šalju se svaki dan kazne poštom, sustav evidentira određeni broj kazni i onda pošta zna kasniti, netko dobije i po 15 kazni."

Kako kaznu ne bi dobili, Šibenčani očito moraju mijenjati navike jer ih šibensko "veliko oko" prati, a iz gradske uprave tvrde kako od kamera neće odustati jer, otkako su u funkciji, broj prekršaja smanjio se za četiri do pet puta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene