Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogo toga je na kocki

Tko će biti novi šef DORH-a? Vlada će uskoro povući važan potez, a oporba ima svoj plan

Aktualno Galerija Zlata Hrvoj-Šipek Zlata Hrvoj-Šipek Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: Dnevnik Nove TV Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Dnevnik Nove TV +0 DORH Galerija 1/5 >>
Poznato je tko sve želi biti glavni državni odvjetnik, a oko kandidata koji se žele obračunati s korupcijom, ili bi to barem trebali htjeti, već je uzavrelo. Tko će na kraju odlučivati i tko će saslušati kandidate, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Tko će naslijediti Zlatu Hrvoj Šipek na mjestu glavne državne odvjetnice pitanje je koje čeka odgovor.

Državnoodvjetničko vijeće u iduća dva dana Vladi bi trebalo proslijediti prijave svih kandidata, a oni će to, podsjetio je premijer Andrej Plenković, poslati nadležnom saborskom Odboru za pravosuđe, koje će razmatrati kandidature i gdje će kandidate rešetati i oporbeni i vladajući zastupnici.

''Želimo čuti i moramo čuti njihove programe, moramo jasno znati kakve su to osobe, jesu li politički motivirane, jesu li bliske vladajućima'', istaknula je nezavisna zastupnica Ružica Vukovac, a saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja upozorava: ''U smislu funkcioniranja Državnog odvjetništva se neće promijeniti.''

Odbor će dati svoje mišljenje, a sve se onda vraća natrag Vladi koja će pred povjerenstvom intervjuirati sve kandidate. U četvrtak nakon sjednice Vlade trebao bi biti poznat sastav povjerenstva na čijem će čelu biti premijer, a jedan od članova bit će ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Pročitajte i ovo Elisabeth Borne Elisabeth Borne Francuska premijerka podnijela ostavku, oglasio se Macron: ''Od sveg srca, hvala"

Plenkovića na pitanje ima li osobno favorita kaže: ''Nismo još u toj fazi procedure.'' No, zna se tko nije favorit oporbe.

''Ako Turudić postane glavni državni odvjetnik, Zakon o državnom odvjetništvu daje jako puno mehanizama da se to u relativno kratkom roku nakon izbora promijeni'', kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Za Dnevnik Nove TV Penava nakon masovne tučnjave u Vukovaru: ''Bez obzira na imena, prezimena, pripadnost, iznimki ne smije biti''

I dok bi ga SDP smijenio čim dođu na vlast Možemo! ide i korak dalje te upozorava da treba mijenjati cijelu proceduru, naime, kako je istaknula Sandra Benčić: ''Nije dobro da jedan čovjek premijer defacto pomoću svoje većine u Saboru bira glavnog državnog odvjetnika, onda je jasno o kome taj glavni državni odvjetnik ovisi i o čemu će ovisiti.''

Ako Vlada 15 dana nakon što im saborski Odbor da svoje mišljenje nikog ne predloži parlamentu, javni poziv se poništava i sve kreće ispočetka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene