Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karika koja nedostaje

POVIJESNO OTKRIĆE Pronađena mumija stara 3.800 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi su otkrili 3.800 godina staru mumiju za koju vjeruju da pripada jednoj od najvažnijih figura u povijesti egipatske civilizacije.

Arheolozi su otkrili mumiju u grobnici Qubbet el-Hawa na jugoistoku Egipta za koju vjeruju da pripada  egipatskoj plemkinji zvanoj 'Lady Sattjeni', jednoj od ključnih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu.

Pročitajte i ovo Masovne grobnice kriminalnog miljea u Meksiku - 8 Uboljstva narkokartela Pas s ljudskom nogom u ustima doveo do stravičnog otkrića: "Stavljaju ih u plastične vreće i bacaju u plitke jame" Slika nije dostupna Ostaci golemog grada Pronalazak u Egiptu: Pukotina u stijenama otkrila tajnu skrivenu 2000 godina

Tijelo je, kažu arheolozi, u izuzetno dobrom stanju, umotano u platno i položeno unutar dva drvena sanduka, piše news.discovery.com.

Dr. Mahmoud Afify, voditelj sektora drevne egipatske arheologije pri egipatskom Ministarstvu antikviteta je izjavio: 'Ovo otkriće je od povijesnog značaja jer je Sattjeni jedna od najvažnijih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu. Ona je majka Heqaiba III. i Amaeny-Senba - dvojice najviših dužnosnika za vrijeme vladavine Amenemhata III., posljednjeg velikog faraona Srednjeg kraljevstva. 

Dr. Afiffy je istaknuo kako je unutarnji drveni sanduk u kojem je mumija pronađena u tako dobrom stanju da će znanstvenici čak moći reći koje je godine posječeno drvo koje se koristilo za njegovu izradu.

Osim toga, pronađeni su i ostaci pogrebne maske koja pokriva lice mumije. Izrađena je od slojeva platna ili papirusa prekrivenih gipsom.

'Lada Sattjeni je bila ključna figura lokalne dinastije', kazao je dr. Alejandro Jimenez-Serrano, znanstvenik na Sveučilištu Jaen u Španjolskoj. 'Bila je kćer nomarha Sarenputa II. i nakon smrti muških članova obitelji ona je bila jedinstveni nositelj pava dinastije u provinciji Elephantine'.

Nomarsi su bili polufeudalni vladari u staroegipatskim provincijama. Arheolozi još pokušavaju posložiti slagalicu oko rodoslovlja u provinciji Elephantine pa se nadaju kako će im otkriće mumije Sattjeni biti od velike pomoći. Njezina je obitelj vladala provincijom oko 1800 godina pr. K. i bila je rangirana vrlo visoko - odmah nakon obitelji samog faraona.

Arheološki tim radi na nekropolisu Qubbet el-Hawa od 2008. godine i od tada su otkrili mnoge netaknute grobnice, uključujući i grobnicu Heqaiba III., sina Lady Sattjeni.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene