Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi su otkrili 3.800 godina staru mumiju za koju vjeruju da pripada jednoj od najvažnijih figura u povijesti egipatske civilizacije.


Arheolozi su otkrili mumiju u grobnici Qubbet el-Hawa na jugoistoku Egipta za koju vjeruju da pripada  egipatskoj plemkinji zvanoj 'Lady Sattjeni', jednoj od ključnih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu.

Vezani članci Slika nije dostupna Vladala je prije 4.500 godina, a do danas je bila nepoznata Slika nije dostupna Mumija dječaka stara 2500 godina otkrila skrivanu tajnu

Tijelo je, kažu arheolozi, u izuzetno dobrom stanju, umotano u platno i položeno unutar dva drvena sanduka, piše news.discovery.com.

Dr. Mahmoud Afify, voditelj sektora drevne egipatske arheologije pri egipatskom Ministarstvu antikviteta je izjavio: 'Ovo otkriće je od povijesnog značaja jer je Sattjeni jedna od najvažnijih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu. Ona je majka Heqaiba III. i Amaeny-Senba - dvojice najviših dužnosnika za vrijeme vladavine Amenemhata III., posljednjeg velikog faraona Srednjeg kraljevstva. 

Dr. Afiffy je istaknuo kako je unutarnji drveni sanduk u kojem je mumija pronađena u tako dobrom stanju da će znanstvenici čak moći reći koje je godine posječeno drvo koje se koristilo za njegovu izradu.

Osim toga, pronađeni su i ostaci pogrebne maske koja pokriva lice mumije. Izrađena je od slojeva platna ili papirusa prekrivenih gipsom.

'Lada Sattjeni je bila ključna figura lokalne dinastije', kazao je dr. Alejandro Jimenez-Serrano, znanstvenik na Sveučilištu Jaen u Španjolskoj. 'Bila je kćer nomarha Sarenputa II. i nakon smrti muških članova obitelji ona je bila jedinstveni nositelj pava dinastije u provinciji Elephantine'.

Nomarsi su bili polufeudalni vladari u staroegipatskim provincijama. Arheolozi još pokušavaju posložiti slagalicu oko rodoslovlja u provinciji Elephantine pa se nadaju kako će im otkriće mumije Sattjeni biti od velike pomoći. Njezina je obitelj vladala provincijom oko 1800 godina pr. K. i bila je rangirana vrlo visoko - odmah nakon obitelji samog faraona.

Arheološki tim radi na nekropolisu Qubbet el-Hawa od 2008. godine i od tada su otkrili mnoge netaknute grobnice, uključujući i grobnicu Heqaiba III., sina Lady Sattjeni.