Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u utorak u Madridu, reagirajući na članak u New York Timesu, da je povezivanje pregovora o američkom planu proturaketnog štita u Europi i iranske prijetnje 'konstruktivan korak'.


Newyorški je list objavio da je američki predsjednik Barack Obama prije tri tjedna u tajnom pismu Medvedevu poručio da bi Washington mogao odustati od proturaketnog štita u istočnoj Europi ako bi se Moskva pridružila pritiscima na Iran da odustane od razvoja nuklearnog oružja. Medvedev je na tiskovnoj konferenciji u Madridu ipak natuknuo da Washington nije otvoreno predložio mogućnost takve 'trgovine', kao što je pisao New York Times.

Ruski predsjednik izrazio je zadovoljstvo što je vlada američkog predsjednika Obame voljna početi pregovore o planu njegova prethodnika Georgea W. Busha o gradnji proturaketnog štita u Europi kojemu se Moskva oštro protivi. Obama je ruskom kolegi napisao pismo u kojemu budućnost američkog plana o proturaketnom štitu u Europi povezuje s ruskim stajalištem o iranskoj 'prijetnji', kako navodi visoki američki dužnosnik.

Vezani članci Slika nije dostupna Medvedev: Rusija spremna za kompromis Slika nije dostupna Rusija će proučiti američke prijedloge o štitu i START-u

Ruski predsjednik neizravno je priznao da je primio to pismo. 'Doista, mi smo u stalnoj vezi' s Washingtonom o tom pitanju, rekao je Medvedev na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom. Sama činjenica da je 'naš američki partner voljan razgovarati' o proturaketnom štitu 'dobra je stvar', istaknuo je Medvedev.

Ruski je predsjednik podsjetio da se Moskva svim snagama protivi tomu planu jer, po njegovim riječima, ne pridonosi jačanju europske sigurnosti, te je ponovio poziv na izradu novoga, sveeuropskog ugovora o sigurnosti.

Medvedev se očitovao za "zajednički" proturaketni štit u borbi sa "svjetskim prijetnjama" i za "zajednički sustav" sigurnosti u Europi.