Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće tajne službe

Obavještajci jedne europske zemlje upozoravaju: "Europski sigurnosni poredak kakav poznajemo prestao je postojati"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Rusija predstavlja jasnu vojnu prijetnju u neposrednom okruženju Švedske, ali su njezine snage u velikoj mjeri vezane ratom protiv Ukrajine, priopćila je u ponedjeljak Švedska vojna obavještajna i sigurnosna služba (MUST).

"Europski sigurnosni poredak kakav poznajemo prestao je postojati, a time su se povećali i rizici za švedsku sigurnost", rekla je na konferenciji za novinare šefica MUST-a Lena Hallin.

Hallin je također rekla kako očekuje da će Rusija ojačati svoje vojne kapacitete u neposrednom susjedstvu Švedske kada to bude moguće, kao odgovor na podnošenje zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev Pisao na Telegramu Stigao oštar odgovor Rusa na Bidena u Ukrajini: "Ljudi ne ovise o starcu ni o bandi narkomana"

Dodala je da MUST ocjenjuje kako Rusija želi izbjeći situaciju u kojoj bi trenutne napetosti eskalirale u vojni sukob s NATO-om.

Pročitajte i ovo Biden u Kijevu - 4 AMERIČKE ZRAČNE SNAGE Rusija je znala da će Biden posjetiti Kijev, na poljsko-ukrajinskoj granici kružila dva nadzorna aviona

"Međutim, postoji znatna neizvjesnost, koja se uglavnom odnosi na spremnost ruskog vodstva da preuzme velike rizike", kazala je, dodajući da zbog visoke razine napetosti postoji veća mogućnost da slučajnost ili pogrešna procjena dovedu do sukoba.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene