Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europskog vijeća predstavio je u petak čelnicima zemalja članica kompromisni prijedlog za sporazum o izbjegličkoj krizi i zatražio od njih da ga prihvate bez promjena.


18:00 - Turski premijer Ahmet Davutoglu je "povijesnim danom" nazvao petak kada je postignut sporazum o migrantima s 28 zemalja EU.

Vezani članci Policajac tuče migrante - 1 Policajci koji su mlatili migrante vraćeni na posao: ''Kriminalističko istraživanje još nije gotovo'' Slika nije dostupna SPORAZUM EU-TURSKA NE DJELUJE Dolazak migranata u Grčku i dalje raste

"To je povijesni dan jer smo postigli vrlo važan sporazum između Turske i EU", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare nakon ključnog summita u Bruxellesu.

"Shvatili smo da Turska i EU dijele jednake sudbinu, probleme i budućnost", dodao je Davutoglu.

Dogovoreno je da svi migranti koji od nedjelje stignu u Grčku budu vraćeni u Tursku, a Europljani su pristali ubrzati liberalizaciju viza za turske državljane i pristupne pregovore otvaranjem novog poglavlja o financijama i proračunu.

Oni su također pod određenim uvjetima pristali dati novu financijsku pomoć Turskoj, što će udvorstručiti već obećanih 3 milijarde eura za poboljšanje uvjeta za 2,7 milijuna Sirijaca izbjeglih u Tursku.

Europljani se su također obvezali da će za svakog Sirijca koji će biti poslan u Tursku, oni u EU premjestiti jednog Sirijca iz Turske. Ta odredba će u prvo vrijeme biti ograničena na 72.000 ponuđenih mjesta u Europi.

17:00 - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je u petak da je postignut dogovor između EU-a i Turske o migrantskoj krizi.

"Imamo sada jednoglasni dogovor između svih šefova država ili vlada EU-a i turskog premijera o zajedničkoj izjavi EU-Turska", objavio je Tusk preko Twittera.

16:15 - Postignut je dogovor između Europske unije i Turske o rješavanju migrantske krize. Iako službene potvrde još uvijek nema, ovu je informaciju podijelio češki premijer Bohuslav Sobotka koji je na svojem Twitter profilu napisao da je dogovor postignut.

'Svi ilegalni migranti iz Grčke biti će vraćeni u Tursku, a primjena sporazuma počinje 20. ožujka', napisao je Sobotka, a potom, u drugom tvitu napisao da Ugovor između Europske unije i Turske ne može zaustaviti val migranata na glavnim rutama već njime Europska unija kupuje vrijeme za daljnje mjere oko zaštite granica.

Tusk predstavio čelnicima EU-a kompromisni prijedlog za dogovor s Turskom

Predsjednik Europskog vijeća predstavio je u petak čelnicima zemalja članica kompromisni prijedlog za sporazum o izbjegličkoj krizi i zatražio od njih da ga prihvate bez promjena.

Prema diplomatskim izvorima, novi prijedlog uključuje i rješenja za četiri pitanja koja su do sada bila otvorena.

Prvo otvoreno pitanje odnosilo se na usklađenost dogovora s međunarodnim i europskim pravom, koje ne dopušta vraćanje izbjeglica u zemlje u kojima im je ugrožen život te kolektivno vraćanje izbjeglica.

Drugo pitanje bilo je kada će se sporazum početi provoditi. Prema prijedlogu to provedba bi počela već za dva dana, 20. ožujka.

Treće pitanje odnosi se na brzinu isplate prve tri milijarde eura, koje je EU obećala Turskoj prošle jeseni. Turska želi ubrazti isplatu financijske pomoći za zbrinjavanje izbjeglica stoga je dogovoreno da će zajedno odrediti konkretne projekte koji će se financirati tim sredstvima.

Četvrto pitanje odnosi se na brzinu otvoranja pregovoračkih poglavlja. Dogovoreno je oživljavanje turskog pristupnog procesa i ubrzanje priprema za otvaranje pregovora u poglavlju financijske i proračunske odredbe do kraja lipnja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju