Dronovi, roboti, virtualna stvarnost,sve to predstavlja se na jednom od najvećih sajmova inovacija i novih tehnologija u izraelskom Tel Avivu. Svoje proizvode nude startupovi iz gotovo svih zemalja svijeta.


Više od 300 sunčanih i vrućih dana u godini, prekrasne pješčane plaže, more, svi preduvjeti da Tel Aviv postane turistička meka su tu.

Vezani članci Conchita Wurst (Foto: Youtube Screenshot) Conchita Wurst u prozirnom kombinezonu ukrala pažnju na pozornici Eurosonga Duncan Laurence (Foto: Screenshot Youtube) Duncan Laurence iz Nizozemske pobjednik je Eurosonga 2019.!

No Izraelci imaju drugačije planove i sve snage usmjerili su isključivo na razvoj novih tehnologija i inovacije. Već je godinama Tel Aviv domaćin jednog od najvećih sajmova inovacija u svijetu - pa idemo vidjeti što se nudi.

Na sajmu svoje ideje pokušava prodati više od 1000 startup tvrtki iz cijelog svijeta. Ovdje je konstantno velika gužva, a organizatori očekuju preko 15 tisuća posjetitelja.

Najimpresivniji na ovom sajmu je izložbeni prostor tehnološkog diva Intela. Oni su donijeli sve što imaju - dronove, koncept virtualne stvarnosti, i robote.

Svi naravno, najviše žele odlutati u neki drugi svijet, što smo isprobali i sami igrajući košarku protiv virtualnog Lebrona Jamesa.

"Zamislite da ste na koncertu Coldplaya. Uz pomoć ovoga možete otići na binu i svirati recimo bubnjeve s njima. Ovo je budućnost", kaže inovator Avi Rabinovich.

Budućnost su i dronovi kojima upravljate samo pokretima vašeg dlana. Kao i muzika koju proizvodite pokretom. Neki su otišli i korak dalje. Ovo je uređaj koji stavite u WC školjku, a on fotografira vašu stolicu.

"Putem posebne aplikacije odmah možete vidjeti ima li u vašoj stolici bakterija i trebate li otići doktoru. Ovo je revolucija u kućnoj medicini", pojašnjava inovatorica Yaara Kapp-Barnea.

Nijemci imaju tehnologiju uz pomoć koje uđete u kabinu i u nekoliko trenutaka napravite 3D verziju vas. Istovremeno vas, iz svih kutova, fotografira više od 30 kamera. I doista, za otprilike 20 minuta, dobijete potpuno identičnu verziju sebe.

Stotine predavanja, radionica, kreativnih rješenja koje nude inovatori iz cijelog svijeta - sve je to sajam u Tel Avivu. Vlada ovdje obilno financijski podupire startupove, a eventualni neuspjeh se tolerira jer - uvijek postoji druga šansa. Za razliku od Hrvatske, Izrael je na vrijeme shvatio da mora plesati kako inovatori sviraju.