Dronovi, roboti, virtualna stvarnost,sve to predstavlja se na jednom od najvećih sajmova inovacija i novih tehnologija u izraelskom Tel Avivu. Svoje proizvode nude startupovi iz gotovo svih zemalja svijeta.


Više od 300 sunčanih i vrućih dana u godini, prekrasne pješčane plaže, more, svi preduvjeti da Tel Aviv postane turistička meka su tu.

Vezani članci Prosvjed u Tel Avivu - 7 FOTO Tisuće ljudi na ulicama Tel Aviva prosvjeduju protiv vlade: "Nije dovoljno da se zaustavi kriminalna vlast" Ilustracija Izrael ponovno napao Damask: "Iran pokušava upostaviti vojsku na cijelom Bliskom Istoku"

No Izraelci imaju drugačije planove i sve snage usmjerili su isključivo na razvoj novih tehnologija i inovacije. Već je godinama Tel Aviv domaćin jednog od najvećih sajmova inovacija u svijetu - pa idemo vidjeti što se nudi.

Na sajmu svoje ideje pokušava prodati više od 1000 startup tvrtki iz cijelog svijeta. Ovdje je konstantno velika gužva, a organizatori očekuju preko 15 tisuća posjetitelja.

Najimpresivniji na ovom sajmu je izložbeni prostor tehnološkog diva Intela. Oni su donijeli sve što imaju - dronove, koncept virtualne stvarnosti, i robote.

Svi naravno, najviše žele odlutati u neki drugi svijet, što smo isprobali i sami igrajući košarku protiv virtualnog Lebrona Jamesa.

"Zamislite da ste na koncertu Coldplaya. Uz pomoć ovoga možete otići na binu i svirati recimo bubnjeve s njima. Ovo je budućnost", kaže inovator Avi Rabinovich.

Budućnost su i dronovi kojima upravljate samo pokretima vašeg dlana. Kao i muzika koju proizvodite pokretom. Neki su otišli i korak dalje. Ovo je uređaj koji stavite u WC školjku, a on fotografira vašu stolicu.

"Putem posebne aplikacije odmah možete vidjeti ima li u vašoj stolici bakterija i trebate li otići doktoru. Ovo je revolucija u kućnoj medicini", pojašnjava inovatorica Yaara Kapp-Barnea.

Nijemci imaju tehnologiju uz pomoć koje uđete u kabinu i u nekoliko trenutaka napravite 3D verziju vas. Istovremeno vas, iz svih kutova, fotografira više od 30 kamera. I doista, za otprilike 20 minuta, dobijete potpuno identičnu verziju sebe.

Stotine predavanja, radionica, kreativnih rješenja koje nude inovatori iz cijelog svijeta - sve je to sajam u Tel Avivu. Vlada ovdje obilno financijski podupire startupove, a eventualni neuspjeh se tolerira jer - uvijek postoji druga šansa. Za razliku od Hrvatske, Izrael je na vrijeme shvatio da mora plesati kako inovatori sviraju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju