Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Sloveniji smirivanje

BiH: Vodeni val iz Hrvatske prijeti Gradiški, Kostajnici i Kozarskoj Dubici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se značajniji porast vodostaja rijeke Save koja bi mogla poplaviti sjever BiH.

Tri općine na sjeveru Bosne i Hercegovine - Gradiška, Kostajnica i Kozarska Dubica - očekuju u ponedjeljak vrh plavnog vala rijeka Une i Save, dok se vodostaji drugih rijeka stabiliziraju, a voda povlači iz poplavljenih naselja u Prijedoru i općina u zapadnoj Bosni.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Poruke zahvale na slovenskim cestama poruke na cestama FOTO Zbrajaju milijunske štete, ali su na prvom mjestu ljudi: Ovako su Slovenci zahvalili na pomoći u poplavama

Općinske vlasti u Gradiški, Kostajnici i Kozarskoj Dubici su prije tri dana uvele izvanredne mjere obrana od poplava, a od jutra su uz Civilnu zaštitu u pripravnosti mještani s obzirom da plavni val pristiže iz Hrvatske, izvijestili su iz Civilne zaštite Republike Srpske. Očekuje se značajniji porast vodostaja rijeke Save, izvijestili su iz Civilne zaštite i najavili da će njezin ravnatelj Veseljko Elez tijekom dana biti na području ugroženih općina.

Istodobno vodostaji rijeka Une i Sane su u opadanju na području Novog Grada, bivšeg Bosanskog Novog, a voda se povlači iz prijedorskih naselja u kojima je proteklih dana više poplavljeno više desetaka obiteljskih kuća.

Sve putne komunikacije na području te općine su prohodne, no još uvijek je otežan promet prema nekoliko naselja. U više općina voda se obvezno prokuhava zbog zamućenosti.

Istodobno, na poplavljenim područjima u Federaciji BiH stanje se popravlja, a vodostaji rijeka su u opadanju, priopćili je iz Federalne uprave Civilne zaštite. Stanje u poplavljenim područjima općine Cazin je nešto bolje, a rijeka Mutnica koja je izazvala plavljenje, u opadanju je. Stanovnici su počeli sanirati svoje stambene objekte.

Stanje u središnjim i istočnim dijelovima Slovenije koje su zadnjih dana pogodile poplave u ponedjeljak se smiruje, a rijeke Mura i Ljubljanica stagniraju.

Poplave u Sloveniji i BiH: Tisuću kuća pod vodom, dvoje mrtvih

Vodostaj rijeke Krke, gdje je zadnjih dana stanje bilo kritično, preko noći je pao za 20 centimetara, no još uvijek je poplavljen veći dio Kostanjevice na Krki te sela u okolici Šentjerneja, do kojih se može doći samo čamcima, a šteta na tom području procijenjena je na najmanje pet milijuna eura i počinje se sanirati.

Iako rijeka Mura stagnira, ocjenjuje se da će baš u tom, sjeveroistočnom dijelu Slovenije najduže trajati dok se ne povuku vode koje su se proteklih dana izlile iz korita te mjestimice nanijele štete objektima i poljoprivrednim kulturama, makar su se razlile uglavnom unutar protupoplavnih nasipa.

Vjeruje se da će najviše posla biti na saniranju ponovo aktiviranih ili novonastalih klizišta kojih je ovih dana zabilježeno više stotina te na otklanjanju posljedica nevremena i poplava na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi.

Narasle vode od subote su poplavile 300 kilometara cesta, izazivajući prekide u prometu, ali i neke željezničke veze, a pod vodom je, po procjeni civilne zaštite, bilo više od tisuća objekata.

Tijekom poplava zabilježene su i dvije ljudske žrtve, kad je u subotu nedaleko Celja narasla bujica odnijela u vodu automobil u kojemu je bilo dvoje mladih zaposlenika slovenskog auto-kluba, koji su bili na obilasku terena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene