Strašne bujice u Srbiji opustošile su kraljevačko područje.

Galerija


U 68 mjesnih zajednica u Kraljevu i okolici poplavljeno je 500 stambenih, pomoćnih i drugih objekata. Bujica je oštetila ili uništila 16 mostova, dvadesetak lokalnih cesta je u potpunosti blokirano, a iz poplavljenih kuća evakuirano je 125 ljudi.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO 'Kad su prve dvije kuće krenule, ne znate što bi! Suza suzu goni!' Slika nije dostupna Poplave u Srbiji: Evakuirano nekoliko desetaka obitelji

Nabujala Sirčansko-trgoviška rijeka u potpunosti je porušila most na lokalnoj cesti prema Sirčanskoj banji. Stotinu domaćinstava iz tog dijela sela ostalo je odsječeno od svijeta.

Poplave u Srbiji (Foto: Crveni križ Srbije) - 4
Poplave u Srbiji (Foto: Crveni križ Srbije) - 1 Foto: Crveni križ Srbije

"To nam je bila jedina cesta kojom se moglo stići do centra sela. Napravili smo improvizirani most za pješake, ali to je samo privremeno rješenje. Problem je što bujica i dalje ide prema kućama. Strahujemo da ih potpuno ne odnese", kazali su stanovnici tog područja.

To je područje prije devet godina pogodio jak potres koji je načinio veliku materijalnu štetu na kućama. Mnogi stanovnici su tek završili s obnovom kuće, piše Telegraf.

"Jedva sam uspio obnoviti kuću, bez pomoći države ili bilo koga drugog, a evo, sada se plašim da će bujica na njoj napraviti ogromnu štetu ili je potpuno progutati. Muka muku stiže i udara na sirotinju. A lokalna vlast i dalje inertno djeluje. Čekamo već 36 sati da ovdje uputi građevinska mehanizacija kako bi se prokopali kanali da bujica prođe, kazao je Dejan Marić.

"Nedavno sam renovirao kuću, a sada mi je bujica sve uništila. Ovako nešto se u Sirči nije dogodilo od 1970. godine. Prava kataklizma", dodaje Srećko Mijailović.

Kako se voda povlači, tako iza sebe ostavlja leševe uginulih životinja koje su se udavile u blatnim bujicama i poplavi.

Milenko Veličković iz Adrana sa suprugom i troje djece spas od poplave potražio je na katu obiteljske kuće. Iako u kući nemaju ni vodu ni struju, ne žele biti evakuirani jer, kako kažu, nemaju gdje otići. "Skinem se do pojasa i onda idem po hranu i vodu za djecu. Htjeli su nas evakuirati do glavne ceste. Ali gdje ćemo onda? Zato smo odlučili ostati u kući", kazao je.

Poplave u Srbiji (Foto: Crveni križ Srbije) - 4
Poplave u Srbiji (Foto: Crveni križ Srbije) - 3 Foto: Crveni križ Srbije