Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeno 300 domova

Polovina toksičnog mulja u Mađarskoj očišćena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polovina dijelova zapadne Mađarske, poplavljenih u listopadu prošle godine toksičnim crvenim muljem očišćena je, izvijestio je Odjel za nesreće.

Stambeni dio grada Devecsera i dvaju obližnjih sela 4. listopada poplavio je veliki val toksičnog mulja koji nastaje tijekom prerade aluminija. Toksični mulj iscurio je iz provaljenog spremnika obližnje tvornice aluminija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pukotina duga 25 metara Drugo izlijevanje toksičnog mulja ne može se spriječiti! Slika nije dostupna Popravlja se rezervoar Smanjena opasnost od novog izlijevanja toksičnog mulja

>> Otrovno crveno blato: Ne isključuje se odgovornost Mađarske

>> Žrtvama toksičnog mulja 5,5 milijuna eura odštete

Lužnata otrovna mješavina opasna je za ljude i nagriza sve pred sobom te izaziva opekline, a ako dođe u dodir s očima može izazvati i sljepoću. Od posljedica ove nesreće smrtno je stradalo deset osoba, a uništeno je oko 300 domova. Toksični val je 4. listopada na nekim mjestima pomeo automobile s ulica i oštetio mostove, a mjestimice je poplava bila duboka i preko dva metra. Procjenjuje se da je iz spremnika isteklo oko 12 milijuna prostornih metara mulja.

Veći dio područja bio je prekriven s oko 400 prostornih metara mulja, koji je vraćen u tvorničke rezervoare. Usto se područje od tri četvorna kilometra, na kojemu je mulj bio debljine samo nekoliko cm, tretira kemijskim agensima koji neutraliziraju toksične elemente. Ukupni trošak čišćenja cijeloga poljoprivrednog područja procjenjuje se na oko 8,3 milijarde forinta ili oko 31 milijuna eura. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene