Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na tragediju

Žrtvama toksičnog mulja 5,5 milijuna eura odštete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska tvrtka MAL, koja je odgovorna za kemijsku nesreću od posljedica koje je umrlo devet i ozlijeđeno 150 osoba, spremna je platiti do 5,5 milijuna eura odštete žrtvama u pet sljedećih godina.

'MAL bi bio spreman tijekom petogodišnjega razdoblja isplatiti 1,5 milijardu forinti, oko 40 milijuna kuna, odštete žrtvama katastrofe koju je prije dva tjedna izazvalo izlijevanje toksičnoga mulja', rekao je Lajos Tolnay u razgovoru za regionalni online dnevnik Boon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čistii plavi Dunav VIDEO: Na Dunavu još nije zabilježeno zagađenje Slika nije dostupna Život ponovno siguran Mađarska tvornica aluminija nastavlja s radom

>> Mađarska tvornica aluminija nastavlja s proizvodnjom

'Zasad je nemoguće jasno utvrditi pitanje odgovornosti, no na ljudske tragedije moramo reagirati, a u nedostatku boljega preostaje nam novčana odšteta', naveo je Tolnay.

Usto je dodao da će se toksični mulj koji nastaje kao nusprodukt tvornice aluminija odlagati u novi spremnik. Napukli tvornički spremnik popustio je 4. listopada kada je toksični mulj preplavio sedam susjednih sela i izazvao ekološku katastrofu.

Oko 500 od 800 stanovnika evakuiranih iz Kolontara - sela koje je najviše stradalo - vratilo se u subotu kući.

'U Kolontar se ne želi vratiti 191 osoba, 94 kuće još su prazne', navelo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju. Stanovnici Kolontara i Devcesera kojima su kuće uništene nakon poplave toksičnoga mulja vlasti će osigurati smještaj ili u njihovu mjestu ili drugdje, ako ga odluče napustiti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene