Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo rivalstvo

Poljaci biraju između konzervativaca i liberalne koalicije: Predizborne ankete najavljuju tijesnu borbu

Aktualno Galerija Izbori u Poljskoj - 1 Izbori u Poljskoj - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Izbori u Poljskoj - 2 Izbori u Poljskoj - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Izbori u Poljskoj - 3 Izbori u Poljskoj - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Izbori u Poljskoj - 4 Galerija 1/4 >>
Još jedna politička prekretnica u Europi. Zatvorena su birališta u Poljskoj, zemlja je birala između ostanka na vlasti konzervativne, euroskeptične i dvojbeno demokratske stranke Pravo i pravda, i povratka liberalne koalicije predvođene zvijezdom europske politike Donaldom Tuskom.

Dvadeset godina traje suparništvo između dvije vizije Poljske. Nijedna nije dobila izbore triput zaredom. Posljednja dva osvojili su konzervativci u čijim je mandatima stvoren dojam Poljske kao ultranacionalističke, radikalno katoličke, ksenofobne zemlje.

"Očekujemo povratak normalnom. Više slobode govora", poručio je jedan građanin. "Normalnost. Slobodu govora. Slobodu za žene u mnogim područjima", dodao je drugi.

Dok su konzervativci podvodili sudsku vlast pod kontrolu vlade u nizu reformi koje su zabrinule Europsku uniju, zvijezda poljske liberalne politike Donald Tusk bio je u Bruxellesu. Predsjednik Europskog vijeća i europske pučke stranke.

Pročitajte i ovo Gaza Sukob na Bliskom istoku Bolnice u Gazi dnevno troše mjesečne zalihe: "Ostat ćemo s našim pacijentima i braniti njihovo pravo na život do samog kraja"

No prije dvije godine se vratio i pokrenuo kampanju za preusmjeravanje poljskog vlaka na europske tračnice.

"Ne postoji ništa što može zaustaviti ovu silu. Kao što sam rekao, div se probudio", poručio je Tusk.

Postoji, naravno, i drugo lice ove zemlje – ljudi koji činjenicu da je Poljak bio izabran u vrh europskih institucija ne vide kao konačnu afirmaciju Poljske u društvu kojem je stremila. Za njih je Tusk oličenje svega što ne žele za Poljsku jer su euroskeptici.

"Glasala sam za Pravo i Pravdu jer to je moja ideologija", izjavila je građanka.

Vladajući konzervativci popularni su i zbog većih socijalnih davanja. Pritom su zbog autokratskih reformi izgubili milijarde europskog novca. U brutalnoj kampanji u kojoj su kao propagandnu platformu koristili javnu televiziju, Tuska su prikazivali kao agenta stranih sila.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u kojoj je poginuo Milan Alilović Velika tragedija U policijskoj potjeri bjegunac se zabio u Milanov kamion i usmrtio ga: Shrvana obitelj prikuplja novac za povrat tijela u Hrvatsku

"Bruxelles zapravo znači Berlin, a možda i Moskva, jednom kad ovaj rat završi", izjavio je Jarosław Kaczyński, predsjednik stranke Pravo i Pravda.

Protivnici sadašnje vlasti zamjeraju joj atmosferu mržnje i straha koja se uselila u poljsko društvo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene