Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanska Vlada zatražila

Policija će imati u uvid u sve što građani vide, napišu, posjete... na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Detalji korištenja interneta u Velikoj Britaniji morat će biti pohranjeni godinu dana kako bi se dopustilo policiji i tajnim službama da im pristupe, novi su vladini planovi.

Detalji koje će komunikacijske kompanije morati čuvati uključivat će aktivnost korisnika interneta na društvenim mrežama, webmailu, telefonskim pozivima preko interneta i igranje igrica na internetu, piše BBC.

Pročitajte i ovo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prijavite policiji! HZZO upozorava na pokušaje prijevare građana, lopovi su sve domišljatiji Trezorski zapisi - 1 Sigurna zarada Stiže nova tranša trezorskih zapisa - posudite državi novac i zaradite: "Kamata je atraktivna"

Državna tajnica Theresa May objasnila je kako je to potrebno da bi se išlo u korak s kriminalcima koji koriste nove tehnologije. Ali torijevac David Davis kaže da je to 'nevjerojatno nametljivo' i samo će 'uhvatiti nedužne i nesposobne'.

>> FBI priprema posebnu jedinicu koja će pratiti SVE što radite na internetu!

Britanska Vlada već godinama pokušava iznaći način kako da snage reda imaju pristup posljednjim načinima komunikacije. Prije se urota mogla dogovarati telefonom, a tajna služba ili policija mogli su od telefonske kompanije zatražiti informacije o tome tko je koga zvao. Prema sadašnjem zakonu takve podatke komunikacijske kompanije moraju čuvati 12 mjeseci.

Sada postoji bojazan da se kriminalci dogovaraju putem društvenih mreža i drugih sredstva komunikacije koji uključuju internet.

Problem snaga zakona jest taj da komunikacijske kompanije ne čuvaju podatke o tome kojim stranicama korisnici pristupaju internetu. Ipak, operativci se ovome protive. 'Mi nemamo tehnologiju i nemamo vremena da čitamo masu i masu podataka nedužnih ljudi', rekao je Steven Coates, zamjenik direktora Agencije za organizirani kriminal.

Informacija koja je potrebna u borbi protiv zločina i terorizma je izvan dohvata u četvrtini svih slučajeva, prema navodima ureda ministarstva unutarnjih poslova. Kompanije će stoga, kao i telefonske pozive, sada godinu dana morati čuvati podatke o korištenju društvenih mreža, webmailu, pzivima i igranju igrica.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene