Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Trenuci užasa

VIDEO Pogledajte kako su se Europom širili valovi tijekom potresa u Turskoj i Siriji

Posljedice potresa u Turskoj
Posljedice potresa u Turskoj Afp
Aktualno Galerija Posljedice potresa u Turskoj Posljedice potresa u Turskoj Foto: Afp Posljedice potresa u Turskoj - 1 Posljedice potresa u Turskoj - 1 Foto: Guliver Posljedice potresa u Turskoj - 2 Posljedice potresa u Turskoj - 2 Foto: Guliver Posljedice potresa u Turskoj - 3 Posljedice potresa u Turskoj - 3 Foto: Guliver +19 Posljedice potresa u Turskoj - 4 Galerija 1/24 >>
Katastrofalan potres jačine 7,8 pogodio je Tursku i Siriju, a dogodio se u 4:17 ujutro po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara, prema američkom seizmološkom zavodu USGS. Naknadna podrhtavanja ne prestaju. Broj mrtvih i ozlijeđenih broji se u stotinama i tisućama, a raste gotovo iz minute u minutu.

Epicentar potresa magnitude 7,8 po Richteru koji je u ponedjeljak pogodio središnju Tursku i sjeverozapadni dio Sirije bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku Turske, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice, a osjetio se i na Cipru i u Libanonu. 

Mnogi stručnjaci smatraju da bi ovo mogao biti najsnažniji zabilježeni potres u Turskoj. Stephen Hicks, seizmolog sa Sveučilišta u Londonu, podsjetio je da je prethodni najjači potres, također magnitude 7,8, pogodio sjeveroistočnu Tursku u prosincu 1939. i ubio 30.000 ljudi.

Raed Ahmed, voditelj sirijskog Nacionalnog centra za potrese, rekao je da je ovo najjači potres ikada zabilježen u povijesti centra, koji je osnovan 1995.

Na snimci se vidi širenje seizmičkih valova nakon katastrofalnog potresa koje su zabilježili seizmografi u Europi, pa tako i oni u Hrvatskoj.

Hrvatski seizmolog Krešimir Kuk objasnio je da je Turska smještena na tektonski vrlo aktivnom području, s vrlo izraženim poremećajima gdje su vrlo veliki rasjedi.

Pročitajte i ovo Tvrđava u Gaziantepu prije potresa Užas i tuga u Gaziantepu FOTO/VIDEO Potres u Turskoj razorio i tvrđavu staru više od 2000 godina

Pročitajte i ovo Pista na aerodromu u Turskoj KAOS U ZEMLJI VIDEO Pista na aerodromu u Turskoj doslovno se raspolovila! Obustavljeni brojni letovi zbog razornog potresa

Područje je to, kazao je za DNEVNIK.hrna kojem su se i ranije događali potresi i događat će se i ubuduće. 

Tijek događaja iz minute u minutu nakon katastrofalnog potresa u Turskoj i Siriji možete pratiti OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene