Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas i tuga u Gaziantepu

FOTO/VIDEO Potres u Turskoj razorio i tvrđavu staru više od 2000 godina

Tvrđava u Gaziantepu prije potresa
Tvrđava u Gaziantepu prije potresa OMAR HAJ KADOUR / AFP
Aktualno Galerija Tvrđava u Gaziantepu prije potresa Tvrđava u Gaziantepu prije potresa Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP +0 Tvrđava u Gaziantepu prije potresa Galerija 1/2 >>
Broj mrtvih i ozlijeđenih u potresu magnitude 7,8 po Richteru koji je u ponedjeljak pogodio središnju Tursku i sjeverozapadni dio Sirije raste iz minutu u minutu, a materijalna šteta je ogromna. S lica zemlje gotovo je u potpunosti nestala tvrđava u Gaziantepu stara više od 2200 godina.

Katastrofalan potres jačine 7,8 koji je pogodio Tursku i Siriju dogodio se u 4:17 sati ujutro po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara, prema američkom seizmološkom zavodu USGS.

Epicentar potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku Turske, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice, a osjetio se i na Cipru i u Libanonu.

Razoran potres sravnio je zgrade sa zemljom dok su ljudi još spavali, a naknadna podrhtavanja tla traju i dalje. Broj mrtvih i ozlijeđenih raste iz minutu u minutu.

U blizini samog epicentra potresa teško je stradao i turski grad Gaziantep, smješten na jugu zemlje, blizu granice sa Sirijom, jedan od najstarijih gradova svijeta, koji je u svojoj dugoj povijesti bio pod vlašću mnogih različitih vladara, uključujući Bizant, križare i Osmanlije.

Tamošnji povijesni zamak, koji je pod zaštitom UNESCO-a, teško je oštećen, odnosno gotovo da je nestao s lica zemlje.

U potpunosti su urušeni bastioni na istočnom, južnom i jugoistočnom dijelu dvorca, kao i potporni zid. 

Riječ je o utvrdi koja je izgrađena u vrijeme Hetitskog Carstva kao promatračnica, a kasnije je u vrijeme Rimskog Carstva proširena tako da je postala glavni dvorac na vrhu brda u središtu Gaziantepa u Turskoj u 2. i 3. stoljeću nove ere.

Pročitajte i ovo Pista na aerodromu u Turskoj KAOS U ZEMLJI VIDEO Pista na aerodromu u Turskoj doslovno se raspolovila! Obustavljeni brojni letovi zbog razornog potresa

Pročitajte i ovo Ilustracija "Dovoljno smo daleko" "Mogu se očekivati novi potresi": Naš seizmolog objašnjava uzroke strašnog potresa u Turskoj i posljedice za Hrvatsku

Proširen je i obnovljen pod carem Justinijanom između 527. i 565. godine. Površina dvorca bila je 1200 metara. Zidine su građene od kamena, a dvorac se sastojao od 12 kula. 

S druge strane, kupola i istočni zid povijesne džamije Şirvani, pored dvorca, za koju se smatra da je izgrađena u 17. stoljeću, djelomično su se srušili.


Tijek događaja iz minute u minutu nakon katastrofalnog potresa u Turskoj i Siriji možete pratiti OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene