Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠVEDSKI UMJETNIK

Poginuo autor karikature proroka Muhameda: Smrtno stradala i dva policajca, još se ne zna što je uzrok nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski umjetnik Lars Vilks, poznat po kontroverznim karikaturama Muhameda objavljenima 2007. godine, poginuo je u prometnoj nesreći u policijskom automobilu nedaleko grada Makaryda na jugu Švedske.

Nakon što je zbog karikature na kojoj je na tijelu psa nacrtao glavu proroka Muhameda bio izložen prijetnjama smrću švedski umjetnik Lars Vilks živio je pod policijskom zaštitom. 

75-godišnji karikaturist bio je u policijskom civilnom vozilu koje se sudarilo s kamionom iz suprotnog smjera kod grada Makaryda na jugu Švedske, a u nesreći su poginula i dva policajca, čije identitete policija nije otkrila, dok je vozač kamiona ozlijeđen.

''Ovo je vrlo tragičan incident. Sada je važno da učinimo sve kako bismo istražili što se dogodilo i kako je došlo do sudara'', priopćila je švedska policija uz napomenu da zasad ništa ne ukazuje na to da je netko drugi umiješan.

"Ovaj se slučaj istražuje kao svaka prometna nesreća, ali je zbog pogibije dvojice policajaca istraga proslijeđena posebnom odjelu Ureda tužitelja", rekao je glasnogovornik policije.

Pročitajte i ovo Charlie Hebdo, arhivska fotografija (Foto: AFP) Nakon duge bolesti U dobi od 86 godina: Umro danski karikaturist poznat po crtežu proroka Muhameda  
Pročitajte i ovo Charlie Hebdo, arhivska fotografija (Foto: AFP) Uoči suđenja za napad iz 2015. Charlie Hebdo ponovno objavljuje karikature proroka Muhameda: "Nikada nećemo zašutjeti"

Karikatura Muhameda je izazvala zgražanje i bijes u muslimanskom svijetu, gdje se svako prikazivanje tog muslimanskog proroka smatra uvredljivim i blasfemičnim.

Al-Qaida je u Iraku ponudila nagradu od 100.000 dolara za Vilksovo ubojstvo. On je ranije preživio nekoliko pokušaja atentata, uključujući i onaj u Kopenhagenu kada su dva nepoznata napadača pucali u kafić u kojem se nalazio na tribini o slobodi govora. On nije ozlijeđen, a napadači su ubili jednu osobu i ranili tri policajca prije nego što su pobjegli. 

Vilks je objasnio da cilj karikatura nije bio provocirati Muslimane, nego propitivati političku korektnost u umjetničkom svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene