Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽASNA TRAGEDIJA

Istraga masakra u Texasu pokazala stravične propuste policije: Otkriveni novi detalji

Ilustracija
Ilustracija Foto: CHANDAN KHANNA / AFP
Istraga koju je zakonodavna vlast u Teksasu provela o pucnjavi u školi u Uvaldeu pokazala je da su za velik broj mrtvih u napadu 24. svibnja krive "sistemske pogreške" i loše vodstvo, stoji u izvješću objavljenom u nedjelju.

Istragu napada u kojemu je poginula 21 osoba pokrenuo je odbor Zastupničkog doma u Teksasu i dosad je najopsežniji pokušaj da se otkrije zašto je policiji i drugim službama trebalo više od jednoga sata da interveniraju i suoče se s 18-godišnjim napadačem u osnovnoj školi Robb.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Izvješće pokazuje da se policajci "nisu pridržavali uvježbane procedure u suočavanju s aktivnim napadačem te da nisu spašavanje života nedužnih žrtava stavili iznad vlastite sigurnosti".

U izvješću sastavljenom na 77 stranica stoji da je 376 policajaca pojurilo prema školi u kaosu u kojemu nije bilo jasnoga vodstva niti osjećaja za hitnost situacije. "Odbor u ovoj istrazi nije otkrio drugih 'negativaca' osim napadača", stoji u izvješću. "Naprotiv, otkrili smo sistemske pogreške i vrlo loše donošenje odluka".

"Nedostatak vodstva mogao je biti uzrok gubitka života dok su ranjene žrtve čekale pomoć duže od jednoga sata, a napadač nastavljao pucati", dodaje se u izvješću u kojemu se navode i brojni nedostatci u školi.

Autori izvješća opisuju i "nedostatke i propuste Neovisnog školskog okruga Uvaldea, nekoliko agencija i policajaca", kao i "općenito apatičan pristup" vlasti, što se djelomice može objasniti i propustima u komunikaciji.

Djeca, koja su se nalazila u učionicama gdje su počinjena ubojstva, zvala su 911 i tražila pomoć, ali prema izvješću, nitko nije osigurao da interventne snage unutar zgrade koje su donosile ključne odluke doznaju za te pozive niti su "dobili informacije da su učenici i učitelji preživjeli prvu paljbu".

Pročitajte i ovo Policajac u Osnovnoj školi Robb neshvatljiva reakcija VIDEO Nove šokantne snimke potvrđuju sumnje: Dok je napadač ubijao osnovnoškolce, oni su stajali u hodniku i čekali...
Pročitajte i ovo Ilustracija U TRGOVAČKOM CENTRU Horor u SAD-u: Napadač ubio troje ljudi u restoranu, njega ustrijelio slučajni prolaznik

"Nitko na zapovjednim mjestima nije analizirao te informacije i prepoznao da napadač ne dopušta da teško ranjene žrtve dobiju medicinsku pomoć", stoji u izvješću.

Vlasti su u svibnju objavile da su djeca koja su bila u učionicama nazivala 911 najmanje šest puta, dok su policajci čekali u hodniku.

Zastupnik Dustin Burrows, republikanac koji predsjeda odborom, rekao je na konferenciji za novinare da je cilj istrage bio otkriti osnovne činjenice kako bi zakonodavci mogli donijeti odluke koje će škole učiniti sigurnijima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene