Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevara i zlouporaba povjerenja

Počelo suđenje bivšem izraelskom ministru vanjskih poslova Liebermanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem izraelskom ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu, koji je u prosincu morao dati ostavku nakon istrage zbog prijevare i zlouporabe povjerenja, počelo je u nedjelju pred tročlanim sudskim vijećem u Jeruzalemu, javlja agencija France Presse.

Lieberman nije dao nikakvu izjavu po dolasku na sud. Bivši ministar je optužen da je u prosincu 2009. ishodovao promaknuće bivšeg izraelskog veleposlanika u Bjelorusiji, Zeeva Ben Arieha, koji mu je pribavio povjerljive informacije o policijskoj istrazi koja se na zahtjev izraelskog pravosuđa vodila protiv njega u Bjelorusiji.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

>> Izrael podigao optužnicu protiv bivšeg ministra Liebermana

Lieberman je potvrdio da mu je Zeev Ben Arieh potajno predao pismo s dokumentima o tom zahtjevu za istragu. "Pročitao sam pismo i rekao mu: 'Prestani s glupostima', zatim sam bacio pismo u zahodsku školjku i povukao vodu", rekao je Lieberman.

Za kazneno djelo prijevare i zlouporabe povjerenja moguća je kazna do tri godine zatvora. Kako javlja izraelski javni radio, obrana nije zatražila od suda ubrzanje postupka. Glavna rasprava bi trebala završiti do 7. svibnja, dodaje radio.

Lieberman, predsjednik ultranacionalističke stranke Israel Beiteinou, saveznika Likuda premijera Benjamina Netanyahua, tvrdio je da je nedužan i rekao da želi brzo suđenje kako bi, u slučaju oslobađajuće presude, mogao preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova u novoj vladi koju Netanyahu želi formirati.

Kako navodi Lieberman, Netanyahu mu je obećao da će pričuvati to mjesto dok se ne završi sudski postupak.

Moshe Negbi, pravni komentator javnog radija, ocjenjuje da Lieberman, bude li osuđen na kaznu veću od tri mjeseca zatvora ili na društveno koristan rad, neće moći biti zastupnik u idućih sedam godina, što bi moglo "označiti kraj njegove političke karijere". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene