Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezapamćeni masakr

Mnoge je iznenadila jedna stvar na suđenju roditeljima dječaka ubojice: "To očito nije bila neovisna odluka suda"

Krenulo je suđenje roditeljima - 5
Krenulo je suđenje roditeljima - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Počelo je suđenje roditeljima dječaka koji je u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara u svibnju prošle godine počinio masovno ubojstvo. Izjasnili su se da nisu krivi, a na sud su stigli i roditelji ubijene djece. Detalje donosi Dnevnik Nove TV.

Na sud u Beogradu nedugo nakon svojih odvjetnika, prva je stigla majka dječaka koji je počinio nezapamćeni masovni pokolj u novijoj povijesti Srbije ubivši devetero učenika i školskog zaštitara.

Na drugom kraju hodnika roditelji ubijene djece. U sudnici su čekali početak suđenja i izjašnjavanje optuženih o krivnji.

"Mi smo izložili uvodna izlaganja, a sutra se suđenje nastavlja iznošenjem obrana okrivljenih", kazala je Irina Borović, odvjetnica dječakove obitelji.

Pročitajte i ovo Suđenje roditeljima dječaka ubojice masakr u Beogradu FOTO Roditelji dječaka ubojice i dvojac iz streljane se izjasnili: "Nismo krivi"

"Danas je počelo uvodno izlaganje, pročitana je optužnica, dali smo uvodne riječi, okrivljeni su se izjašnjavali, a o sadržaju ne možemo davati nikakve druge izjave", dodao je Goran Petronijević, odvjetnik roditelja ubijene djece.

Krenulo je suđenje roditeljima - 5 Krenulo je suđenje roditeljima - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Oca se tereti za teško kazneno djelo protiv sigurnosti i traži 12 godina zatvora, a majku za kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja i nošenja oružja te kaznu od dvije i pol godine zatvora.

Kako prenose srbijanski mediji - i majka, i otac dječaka - koji je na prvo ročište doveden iz pritvora u lisicama - izjasnili su se da nisu krivi. Sud je prihvatio zahtjev tužiteljstva da se suđenje zatvori za javnost.

Pročitajte i ovo Zračna luka Franjo Tuđman Zagrebačka zračna luka Pored aviona iz Beča nalazila se kutija, policija posumnjala na eksploziv

"Ta odluka suda je apsolutno ishitrena i prenagljena, posebno imajući u vidu da je tužiteljstvo odustalo od ispitivanja svih posebno osjetljivih svjedoka zbog čega je ovaj zahtjev i bio postavljen", kaže odvjetnica Borović.

Krenulo je suđenje roditeljima - 5 Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Protiv te odluke su i roditelji djece koja su masakr preživjela.

"Mogu iznijeti stav svojih klijenata koji nisu bili protiv tog da suđenje bude javno. Svi prisutni su upozoreni da odavanje tajne predstavlja krivično djelo", kazo je Marko Janković, odvjetnik roditelja preživjele djece.

Pročitajte i ovo Zračna luka u Münchenu Ovo nitko nije očekivao Carinici u zračnoj luci u nevjerici zbog onog što je umirovljenik imao u prtljagi: "Prijavio je samo 300 eura"

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije smatra da je ovo, prije svega, politička odluka.

"Ovdje kod nas ništa ne možete očekivati jer ne znate što će odlučiti vrh države koji odlučuje o svemu ovoj našoj zemlji. Tako mi se čini da ni ovo nije neovisna odluka suda. Tog dana su se pokazale, onako drastične, sve manjkavosti i rupe u našem sistemu i društvu. Otud onoliki protesti u beogradu i diljem Srbije", kazao je Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Odvjetnici očekuju da sud tijekom postupka preispita svoju odluku o tajnosti sudskog postupka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene