Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbor 751 zastupnika

Počeli Europski izbori: Otvorena birališta u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta za europske izbore otvorena su u četvrtak ujutro u Nizozemskoj i Velikoj britaniji čime su počeli izbori za 751 zastupnika Europskog parlamenta koji će potrajati do nedjelje u 23 sata kada se zatvaraju posljednja birališta, ona u Italiji.

U petak će na birališta Česi i Irci, s tim da Česi mogu glasovati i u subotu. U subotu se izbori održavaju i u Latviji, Slovačkoj i na Malti, a u svim ostalim zemljama članicama u nedjelju, 25. svibnja.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Ankete pokazuju da će nakon šest godina krize, štednje i velike nezaposlenosti izbore obilježiti jačanje 'protueuropskih populista', kako se u europskom žargonu naziva krajnje desne i krajnje lijeve, populističke i euroskeptične stranke kao što su francuska Nacionalna fronta (FN), nizozemska Slobodarska stranka (PVV), britanski UKIP, grčka Siriza i talijanski Pokret pet zvijezda, koje bi zajedno mogle dobiti gotovo četvrtinu glasova.

Po zadnjim procjenama Poll Watcha uoči izbora, pučani i socijalisti u mrtvoj su utrci. EPP-u se predviđa 217 mandata, a socijalistima 201. Liberali će pasti na 59, konzervativci na 42, a zeleni na 44 zastupnika, pokazuju ankete. Očekuje se rast krajnje ljevice na 53 zastupnika i krajnje desnice na njih 40. Utrostručit će se broj neovisnih zastupnika, na 95, ali radi se mahom o pripadnicima euroskeptične i radikalno desne struje.

Izbori za EU parlament: U Hrvastkoj na popisu oko 3, 8 milijuna birača

Hrvatski građani birat će u nedjelju svojih 11 zastupnika, jednog manje nego sada jer se broj eurozastupnika smanjuje sa 766 na 751, i to prvi put na puni mandat.

Britanci glasuju za EP

Građani Velike Britanije glasuju u četvrtak za svoje zastupnike u Europskom parlamentu, čime oni zajedno s Nizozemcima otvaraju izbore za 751 zastupnika te europske institucije koji će potrajati do nedjelje u 23 sata.

U Velikoj Britaniji protueuropski pokret najradikalnije predstavlja nominalno desna Stranka britanske neovisnosti (UKIP) Nigela Faragea.

Po nedavnim podacima PollWatcha, podržava ga 30,7 posto birača i trebao bi imati 24 zastupnika u Europskom parlamentu od ukupno 73 britanska zastupnika. Do sada ih je imao devetero.

Oporbene laburiste podržava 28 posto birača i trebali bi imati 23 zastupnika, a vladajući konzervativci su treći s potporom od 22,3 posto i 17 zastupnika. Konzervativci i laburisti ozbiljno su shvatili prijetnju UKIP-a i vode pravu medijsku kampanju protiv njega.

Prve projekcije novog sastava Europskog parlamenta bit će objavljene u nedjelju, 25. svibnja poslije 22 sata, a prvi rezultati poslije 23 sata.

Rezultati se ne bi smjeli objavljivati prije nego što se zatvore sva birališta u Europskoj uniji, a to su birališta u Italiji, gdje se može glasovati do 23 sata. Međutim, i ranije je bilo čestog kršenja tog pravila, pogotovo u zemljama koje imaju izbore dva, tri dana prije ostalih.

Izravni izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina od 1979. godine. Države članice u Europskom parlamentu mogu imati najmanje šest zastupnika, a najviše 96, proporcionalno broju stanovnika. Njemačka ima najviše zastupnika - 96, Francuska 74, Velika Britanija i Italija 73, Španjolska 54, Poljska 51, a Malta, Luksemburg, Cipar i Estonija po šest. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene