Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bit će gusto

Francuski izbori nikad neizvjesniji, pristaše Le Pen uvjereni u sigurnu pobjedu

Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: Guliver
Samo deset dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora ankete pokazuju da trenutni predsjednik Emmanuel Macron ima neznatnu prednost ispred njegove protukandidatkinje Marine Le Pen.

"Došlo je vrijeme da se Francuskom vlada drugačije", rekla je desna predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen na predizbornom skupu u četvrtak, uz česte prekide oduševljene gomile koja je skandirala: "Pobijedit ćemo". Pobjednik je neizvjestan, a okupljenih nekoliko tisuća pristaša Marine Le Pen u južnom gradu Avignonu samouvjereno su uzvikivali: "Predsjednica Marine" i mahali francuskim zastavama.

"Predlažemo istinski alternativni projekt", kazala je Le Pen. "Na ovim se izborima elita bori protiv naroda", dodala je, apeliravši na građane da joj pomognu kako bi se borila protiv "istrošenog sustava". "Poručujem izbornim apstinentima: dođite i glasajte. Ako će narod glasati, narod će i pobijediti", poručila je Le Pen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SJENI RATA Niz europskih zemalja protjeruje ruske i bjeloruske špijune: Prikupljali podatke na zahtjev obavještajnih službi

Le Pen, koja je također bila kandidatkinja na dvama prethodnim predsjedničkim izborima, popularnija je nego ikad, nakon što je uspješno ublažila svoj imidž i svoju kampanju usmjerila na rastuće životne troškove. Nije odustala od temelja svoje anti-imigrantske i euroskeptične platforme, ali joj to na ovim izborima nije u fokusu.

Uoči njezina govora, glumica Brigitte Bertrand koja je došla na skup rekla je da glasa za Le Pen po treći put i da je entuzijastičnija po tom pitanju nego ikad. “Sviđa mi se njezina politika”, rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prikupljanje dokaza Prva strana policija ide u Ukrajinu istraživati ratne zločine, Rusi skeptični: "Zadaća im je sakriti..."

Le Pen je jako popularna u dijelovima južne Francuske, ali ima i dosta protivnika. U povijesnom gradu Avignonu, koji je bio papinsko sjedište u 14. stoljeću, umirovljenica Paulette Chareyle nije sudjelovala na spomenutom skupu.

"Ne volim njene ideje. Neću za nju glasati", kazala je Chareyle, dodavši kako smatra da je ublaženi imidž Marine Le Pen "manipulacija za nametanje vrlo tvrde krajnje desnice".

Hollande pozvao da se u drugom krugu glasa za Macrona

Bivši francuski socijalistički premijer Francois Hollande pozvao je u četvrtak Francuze da glasaju za Emmanuela Macrona u drugom krugu predsjedničkih izbora, u ime "francuske kohezije" i njezine "europske budućnosti". "Ključna je Francuska i njezina kohezija... i njezina europska budućnost", rekao je bivši predsjednik na televiziji TF1.

Njegovo je mišljenje da bi kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen "dovela u pitanje naša načela i naše vrijednosti". U drugom krugu predsjedničkih izbora 24. travnja sučelit će se Le Pen i Macron koji po anketama ima pred njom tijesnu prednost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene