Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

LE PEN ILI MACRON

Stručnjak za Dnevnik Nove TV pojašnjava što bi moglo biti presudno na izborima u Francuskoj, ali i tko je najveće iznenađenje

Aktualno Galerija Zoran Kurelić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Zoran Kurelić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Foto: DNEVNIK.hr Francuska izbori 2022. - 1 Francuska izbori 2022. - 1 Foto: DNEVNIK.hr Francuska izbori 2022. - 2 Francuska izbori 2022. - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Kurelić Galerija 1/4 >>
Izbore u Francuskoj za Dnevnik Nove TV komentirao je profesor s Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić.

Aktualni predsjednik Emmanuel Macron u projekcijama za drugi krug može računati s 51-54 posto, a Marine Le Pen s 46-49 posto. Macron je osvojio oko 27 posto glasova, a Le Pen 23 posto u prvom krugu.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić je u Dnevniku Nove TV komentirao aktualne izbore u Francuskoj. "Rezultati su očekivani. Prilično je veliko iznenađenje ljevica - prošla je za pet posto bolje od očekivanog. Puno su lošije prošle tradicionalne stranke - socijalisti, konzervativci, gotovo su krahirali", istaknuo je Kurelić.

Jean-Luc Antoine Pierre Mélenchon je najveće iznenađenje. "Njegovi će glasači odlučivati u drugom krugu. Jučer je u govoru četiri puta rekao da nijedan glas ne smije ići za Le Pen, ali nije ni rekao da jedan jedini glas ode za Macrona. Danas je rekao da će svojima dati tri opcije - da zaokruže nulu, ne izađu na izbore ili da glasaju za Macrona, ali cijela stvar je prilično dramatična. Što ako se velika većina odluči da ne želi glasati za Macrona, a to je 22 posto glasača? Ali ne očekuje se takav dramatičan ishod", smatra Kurelić.

"Komunist i antikomunist, da su išli zajedno, bili bi u drugom krugu", kroz smijeh je rekao Kurelić. Macron je, dodaje profesor, nepopularan na ljevici. "Mi ga tretiramo kao centar desnice, a francuska ljevica kao neoliberalnog desničara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZBORI U FRANCUSKOJ Macron ne može računati na sigurnu pobjedu: Kako je Le Pen postala ona koja ''zaustavlja kaos''?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi rezultati Izbori u Francuskoj: Prebrojano 38 milijuna glasova, razlika jako mala - "Znamo za koga nikada nećemo glasati''

Pobjeda Macrona znači nastavak dramatične situacije. Sigurno nije dosadno. Ako Macron dobije, to će biti više-manje zadržano. Ako dobije Le Pen, nakon nekoliko mjeseci će biti izvjesno kako će odnositi prema NATO-u i Vladimiru Putinu", pojasnio je Kurelić.

Kurelić misli da će izbore dobiti Macron. "Ali nije izvjesno uopće, jer je važno kako će voditi kampanje, ali i sučeljavanje. "Nitko ne očekuje iznenađenja. Sigurno će Le Pen biti bolja nego prošli put, bila je očajna na prošloj debati. Sada će je pripremiti, tri dana neće ići u kampanju, samo će je pripremati za debatu. To će biti presudni moment", rekao je Kurelić.

Analizu Zorana Kurelića pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene