Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacrt u prirpemi

Po novom afganistanskom zakonu preljubnike će kamenovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi odbora za šerijatski zakon pripremaju nacrt šerijatskog kaznenog zakona u kojem bi kazna za preljub bila - kamenovanje.

Smrt kamenovanjem za osuđene preljubnike ući će u afganistanske zakone, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik, a promatrači upozoravaju kako ljudska prava stečena nakon pada talibanskog režima polako nestaju kako se povlače strane snage iz te zemlje.

'Pripremamo nacrt šerijatskoga kaznenog zakona u kojem je kazna za preljub, ako postoji četvero svjedoka, kamenovanje', rekao je Rohula Karizada koji je član odbora za šerijatski islamski zakon i predsjednik afganistanske nezavisne odvjetničke komore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..."

>>Molba sina spasila majku od kamenovanja

Reuters piše kako su u zadnjih dvanaest godina rata milijarde uložene u poboljšanje zaštite ljudskih prava u Afganistanu, a da donatori sada strahuju od gubitka prava, posebno za žene.

Dok su od 1996. do 2001. talibani bili na vlasti, osuđene preljubnike rutinski su strijeljali ili kamenovali, a pogubljenja su se uglavnom organizirala petkom. Žene nisu smjele same izlaziti, a djevojčice se nisu smjele školovati.

'Apsolutno je šokantno da bi dvanaest godina nakon pada talibana Karzaijeva vlada mogla vratiti kamenovanje', kaže Brad Adams, direktor Human Rights Watcha za Aziju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene