Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Forum u Davosu

EU se mora naoružati: "Svi smo to razumjeli i jasno smo se oko toga angažirali"

Svjetski ekonomski forum u Davosu
Svjetski ekonomski forum u Davosu Foto: Afp
Europska unija mora osnaživati svoje obrambene kapacitete, a to su shvatile i njene članice, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Premijer Andrej Plenković govorio je u srijedu na panelu "Braneći europsku ujedinjenu frontu" na kojem su sudjelovali i poljski predsjednik Andrzej Duda, ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba, mađarska predsjednica Katalin Novak i predstavnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

"Europska unija mora osnaživati obrambene kapacitete. To je nešto što mislim da smo svi razumjeli i oko čega smo se svi jasno angažirali”, kazao je Plenković u raspravi o sigurnosti Europe.

Hrvatska je snažniji angažman pokazala time što je u posljednjih sedam godina povećala izdvajanja za obranu za više od 100 posto, dodao je hrvatski premijer.

Govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu i europskom odgovoru, Plenković je rekao kako "čvrsto vjeruje” da će EU ustrajati u pomoći Ukrajini.

Poljski predsjednik kazao je kako se, iako to nije "politički korektno" reći, u Poljskoj osjeća zamor od rata u Ukrajini, iako će Varšava nastaviti pomagati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koruptivna kaznena djela Velika akcija USKOK-a! U tijeku su uhićenja, pod istragom više od 40 ljudi, navodno i neki policajci i djelatnici Ministarstva gospodarstva

Ukrajinski šef diplomacije odgovorio je kako nije čuo nijednog zapadnog dužnosnika, na sastancima ili u privatnim razgovorima, da govori da će pomoć stati, te da Kijev ne osjeća pritisak da započne pregovore o miru.

"Ove godine je cilj izbaciti Rusiju s neba jer onaj koji će kontrolirati nebo će pobijediti u ratu”, dodao je Kuleba.

Mađarska predsjednica rekla je kako se o ratnom zamoru treba razgovarati kako bi se on umanjio. Predstavnica zemlje čiji premijer Viktor Orban svojim djelovanjem usporava europsku pomoć Ukrajini jasno je osudila rusku agresiju na tu zemlju.

Pročitajte i ovo Nikša Wagner Smjena na čelu DORH-a Tko će biti novi glavni državni odvjetnik? Odbor za pravosuđe saslušao kandidate i odlučio kome će dati podršku

"Moramo dati do znanja da je Rusija prešla Rubikon” te da ona ne može pobijediti u tom ratu, kazala je Novak.

Tihanovska je naglasila kako je sudbina Bjelorusije povezana s Ukrajinom, zbog čega je pobjeda Kijeva iznimno važna za njezinu državu.

"Bez slobodne Ukrajine nema slobodne Bjelorusije”, rekla je predstavnica oporbe te zemlje, dodavši kako je njezin diktator Aleksander Lukašenko trenutno u vrlo "krhkoj” poziciji u kojoj je izgubio podršku stanovništva, pa ovisi o pomoći Moskve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene