Doći u Novi Sad predstavlja ugodno iskustvo, koje je u principu puno slikovitije i rječitije od svih priča koje se mogu čuti od prijatelja, roditelja ili nekoga tko je već odavno posjetio taj glavni grad Vojvodine - kako bi domaći rekli, srpsku Atenu.


Osim što obiluje predivnim panoramama i bogatom prošlošću, u gradu vlada apsolutno pozitivna atmosfera, što domaćina, što onih koji su u posjetu.

Vezani članci Arheološko nalazište (Arhiva: Filip Brala/PIXSELL) Najvažnije arheološko otkriće novije hrvatske povijesti: Konzervatori u Vrbniku pronašli austrijsku tvrđavu iz 19. stoljeća Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vinogradari se našli u obranom grožđu, no nemaju ga kome prodati

Predivan grad odiše čistoćom i kulturom mnogih drugih Europskih gradova.

No, apsolutno najimpresivniji dio grada se nalazi odmah uz Dunav.

U tom starom dijelu grada leži možda jedna od najljepših građevina u ovom djelu Europe - Petrovaradinska tvrđava!

Posljednjih godina je tvrđava na meti mladeži iz cijele Europe, koji dolaze u Novi Sad na festival EXIT. Koji je do danas stekao odličnu reputaciju u cijelom svijetu.

Svi svjetski izvođači ili su već prisustvovali ili tek imaju namjeru doći na taj veliki glazbeni događaj o kojem se, nakon što ga se jednom posjeti neumorno priča kroz cijelu godinu.

Tvrđava ima funkcionalni klub s otvorenom terasom i vjerojatno je to jedino mjesto u Novom Sadu za provod koje radi cijelu noć, a do podija se dolazi spuštajući se dugačkim hodnicima zbog kojih dobijete dojam da kad napokon siđete, da se ste se spustili u neki podzemni bunker. Sve u svemu zanimljiv i nadasve nesvakidašnji doživljaj.

Osim te posebmnosti tvrđava krije ogromnu kulturnu povijest.

Arheološkim iskopavanjima utvrđeno je da je ispod tvrđave postajalo utvrđeno naselje još 2 tisuće godina prije krista.


Stijena na kojoj se nalazi današnja Petrovaradinska tvrđava je kroz povijest konstantno služila kao strateško mjesto naroda koji su na ovim prostorima vladali.

Tvrđava kakvu danas imamo priliku posjetiti i vidjeti završena je 1790 godine. Pod vodstvom Austro-ugarske monarhije koja je s ovom tvrđavom željela napraviti neprobojni štit za neprijatelja te za ono vrijeme sačuva Europa od Turaka.

Pod njezinim zidinama se u razdoblju od drugog stoljeća vodio velik broj bitaka, a jedna od najpoznatijih je ona kada je Osmanlijska vojska doživjela najveći poraz pod zidinama Petrovaradina 1716. godine.

Brojke govore sve: 150.000 turskih vojnika je za samo 4 sata doživjelo poraz od duplo manje vojnika austro-ugarske vojske.

Povijest priča svoje o velikim pobjedama, no jedna manja zanimljivost je da se, kad je ta bitka dobivena u kolovozu, dogodila vremenska nepogoda koju nitko nije očekivao, a najmanje Turci. Pao je, naime, obilan snijeg!

Za vrijeme prvog svjetskog rata tvrđava je služila, između ostalog i kao logor, a svakako najpoznatiji zarobljenik tog vremena je bio tadašnji vojnik Austro-ugarske, a kasnije i komunistički maršal, Josip Broz Tito.

U današnje vrijeme tvrđava predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija samoga grada.

Velik broj turista iz cijelog svijeta prilikom posjete tvrđavi imaju priliku da vide i obiđu dio od 18 kilometara podzemih vojnih galerija, muzej grada Novog Sada, mnogobrojne umjetničke ateliere i ponajbolje novosadske restorane koji su na zidinama tvrđave i pružaju predivan pogled na cijeli grad. Bilo to u doba dana ili noći.No, kao i svaka povijesna znamenitost i ova tvrđava ima svoje mitove i legende, a svakako najpoznatija je da se u podzemnim hodnicima nalazi duh Turčina koji sabljom brani podzemlje i čuva, opet mitski, prolaz ispod Dunava.

Zanimljivo je da se mapa sa svim tajnim prolazima i odajama tvrđave nalazi u Beču, tako da se priče o tajnama tvrđave svakodnevno nadopunjuju, ali niti još dan danas nisu sve otkrivene.

Dakle, ukoliko dolazite u Novi Sad, nikako nemojte propustiti ovu zanimljivu povijesnu znamenitost, koja je i dan danas jedna od najbolje očuvanih tvrđava svijeta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju