Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica najviših dužnosnika američkog ministarstva obrane u podržali su plan predsjednika Baracka Obame za ukidanje kontroverzne politike prema homoseksualcima u vojsci, poznate kao 'ne pitaj, ne govori', na saslušanju u Senatu.


Svjedočeći pred pred senatskim Odborom za oružane snage, zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen, ocijenio je da je ukidanje politike koja zahtijeva od homoseksualaca da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju 'prava stvar koju treba učinitip. Mullen je kazao kako je osobno uznemiren politikom koja prisiljava pripadnike oružanih snaga da plažu o tome tko sup. Međutim, naglasio je kako dajući potporu ukidanju politike 'ne pitaj, ne govori', istupa samo u svoje ime.

Vezani članci Aleksandar Vulin Vulin: ''Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji. Što prije to shvatimo, bit će nam bolje'' Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović: ''Schmidt je Hrvatima omogućio da se održe iznad vode. Mogao je i više, ali ovo je dobar početak''

Američki mediji u utorak izvješćuje da visoki dužnosnici u Pentagonu izražavaju zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja koji promjena politike prema homoseksualcima može imati na moral vojnika na ratištu. Ti dužnosnici navode kako će trebati godine za punu integraciju homoseksualaca u vojsku. Ministar obrane Robert Gates, na zajedničkom je svjedočenju s Mullenom, izrazio punu potporu inicijativi koju je Obama iznio u govoru o stanju nacije.

Je li vojska spremna za promjenu?

'Ja u cijelosti podržavam odluku predsjednika. Pitanje pred nama nije je li vojska spremna provesti tu promjenu, nego kako da se za nju najbolje pripremimo. Mi smo primili naše zapovjedi od vrhovnog zapovjednika, i postupamo u skladu s time', rekao je Gates. On je najavio da će posebna radna skupina do kraja ove godine razmatrati različita pitanja vezana uz opoziv spomenute politike, te izraditi 'plan provedbe' novoga pristupa s nalazima i preporukama. Gates je naglasio kako je to vrijeme nužno 'da bi se sve napravilo kako treba, te na minimum sveo poremećaj za snage koja se aktivno bore u dva rata i prolaze kroz stres od gotovo desetljeća borbe'.

Najavio je da će u međuvremenu izdati upute Ministarstvu obrane kako bi se brzo preispitala provedba provedbenih propisa za politiku "ne pitaj, ne govori" i u roku od 45 dana preporučiti promjene, da bi se u okviru postojećeg zakona, ta politika "primjenjivala na humaniji i pravedniji način". Izvori iz Pentagona navode kao primjer novog pristupa da vojska više neće agresivno provoditi disciplinske postupke protiv svojih homoseksualnih pripadnika, čiju je orijentaciju protiv njihove volje otkrila treća osoba. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju