Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peking proglašen najljepšim kineskim gradom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peking je danas prljavi, zagađeni grad u kojem su sa zemljom sravnjene brojne stare zgrade - ali je unatoč tome izabran za najljepši kineski grad.

Domaćin sljedećih ljetnih olimpijskih igara, Peking je u utrci za titulu najljepšeg kineskog grada pobijedio 558 drugih gradova, uključujući i Hong Kong, bivšu britansku koloniju, koji je drugi na popisu.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Slika nije dostupna Pješčana oluja VIDEO Stanovnici u strahu: Debeli sloj crvene prašine prekrio grad

Grad Shenzhen treći je najljepši kineski grad zbog svoje 'pionirske uloge u otvaranju Kine', dok je Šangaj četvrti.

U ocijenjivanju ljepote kineskih gradove u obzir su se uzimali
različiti kriteriji - od očuvanja povijesnih spomenika, do zelenila, kvalitete zraka, transportne mreže te gradskog života.

Rezultati ovog izbora možda će iznenaditi veliki broj posjetitelja Kine, kojima se obično sviđaju gradovi Qingdao, Hangzhou i Xi'an.

Povijesna mjesta u Pekingu često su zasjenjena otrovnom kombinacijom prašine, dimom iz tvorničkih dimnjaka i brojnih automobila.

Vladajuća Komunistička partija, nakon preuzimanja vlasti 1949. godine, naredila je pljenidbu brojnih starih zgrada kako bi se u njih smjestili državni organi. Tijekom prvih godina komunističke vladavine srušena je većina starih zidina Pekinga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene