Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nedjelju ujutro po mjesnom vremenu otvorila su se birališta na parlamentarnim izborima u Turkmenistanu, zemlji srednje Azije bogatoj plinom i jednoj od najzatvorenijih u svijetu.


Izbori su dio napora predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova, izabranog u veljači 2007. nakon smrti autokrata Saparmurata Nijazova, za demokratizacijom te bivše republike Sovjetskog Saveza sa 4,8 milijuna stanovnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Turkmenistan prvi put slobodno bira predsjednika Slika nije dostupna Izbori u Turkmenistanu 19. veljače?

Više od 2,5 milijuna birača pozvano je da glasuje na 2118 biračkih mjesta kako bi izabrali svoje zastupnike među 288 prijavljenih kandidata. Uloga Medžlisa (parlamenta) trebala bi ojačati sukladno novom ustavu donesenom u rujnu. Broj zastupnika porast će sa 65 na 125.

Birališta diljem zemlje urešena su turkmenistanskim zastavama i fotografijama predsjednika Berdimuhamedova te štandovima na kojima se biračima nudi piće i slastice.

Vlasti govore o 'pluralističnim i otvorenim' izborima, ali prema neovisnim stručnjacima ta je otvorenost minimalna.

Četrdesetak promatrača pozvano je da nadgleda izbore, uglavnom iz ZND-a (Zajednica Neovisnih Država, 12 bivših sovjetskih republika). OESS (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) poslala je osmero svojih stručnjaka koji nakon izbora neće objaviti nikakvo izvješće.